Опыт RSS

26 июня 2014, 09:57 АПК-Информ: овощи & фрукты

Тельдор® для захисту суниці від сірої гнилі

Щороку через розвиток хвороб виробництво суниці зазнає значних економічних збитків у зв’язку з неефективними втратами урожаю на полі та/або під час транспортування чи зберігання. Такі втрати оцінюються в понад 50%, особливо за відсутності належної агротехніки вирощування культури.

Сіра гниль суниці є однією з найнебезпечніших хвороб, що може спонукати до серйозних втрат урожаю. На суниці збудник сірої гнилі (Botrytis cinerea) може уражувати квітки, плоди та листя. Збуднику цієї хвороби властива також латентна форма, що може проявляти симптоми хвороби тільки на визріваючих ягодах або ж під час зберігання, викликаючи гниль плодів в супроводі з рясним спороношенням патогена. Контроль розвитку хвороби може бути здійснений завдяки систематичним фунгіцидним обробкам, однак, вже відома стійкість до часто використовуваних препаратів. Крім того, деякі з доступних комерційних фунгіцидних препаратів можуть знижувати ефективність запилення та спричиняти розвиток деформованих плодів. Також необхідно враховувати факт, що в культурі суниці дуже короткі періоди від цвітіння до збору урожаю. Тож, фунгіцидні препарати повинні відповідати нормам не тільки з забезпечення високої біологічної ефективності проти збудників хвороб але й також мінімальним термінам до збору урожаю, враховуючи особливості культури.

Компанією Байєр розроблено та представлено на ринку препарат Тельдор®, який є першим представником окремого фунгіцидного класу з інноваційним механізмом дії.

Тельдор® володіє високою біологічною ефективністю проти збудника сірої гнилі та супутніх патогенів (антракноз, біла плямистість, біла гниль, борошниста роса) і може застосовуватися від найбільш ранніх термінів аж до збирання урожаю. Після того, як Тельдор® потрапляє на поверхню рослини, його діюча речовина (фенгексамід) утворює плівку, яка запобігає проникненню збудника всередину тканин рослини. Ця плівка тривалий час утримується на рослині, що забезпечує довготривалий захист культури. Фунгіцидна дія препарату характеризується пригніченням біосинтезу стеролу. Завдяки цьому Тельдор® особливо слід застосовувати в проти резистентних схемах.

Завдяки своїм сприятливим токсикологічним характеристикам Тельдор® дуже швидко отримав реєстрацію в багатьох країнах світу з дуже суворими вимогами щодо реєстрації, зокрема в Європі та США. Як і більшість продуктів компанії Байєр для використання в садівництві, Тельдор® за належного використання є безпечним для корисної фауни і дуже добре вписується в інтегровані системи захисту. Він може бути застосований на різних етапах, впродовж усього циклу розвитку культури але не більше ніж 3 рази за сезон. Для уникнення розвитку стійкості патогенів до цього препарату рекомендується, в проміжках між обробками, застосування препаратів з інших хімічних груп. Тельдор® значно підвищує рівень лежкості ягід при транспортуванні та зберіганні.

 

Переваги застосування препарату Тельдор®:

 

Новий механізм дії

Відсутня перехресна резистентність - перший представник нового фунгіциду класу, новий механізм дії (інгібітор С4-редуктази в біосинтезі стеролу патогену).

 

Сильна профілактична дія

Фенгексамід утворює захисну плівку на поверхні тканин завдяки зв’язуванню діючої речовини з восковим шаром.  Фенгексамід контролює ранні стадії розвитку патогенну, не дозволяє патогену проникнути в рослину.

 

Довготривала дія

Завдяки обмеженій локально-системній дії фенгексамід не розчиняється у рослині та не метаболізується у неактивні метаболіти в глибших шарах клітин рослини. Після швидкого поглинання воскоподібними речовинами кутикули, фенгексамід утворює фунгіцидно активний шар.

 

Стійкий до змивання дощем

Завдяки ліпофільним властивостям, фенгексамід швидко зв’язується з воскоподібними речовинами кутикули, що забезпечує стійкість до змивання дощем.

Обсудить в форуме
Материалы по теме