Выращивание RSS

23 марта 2018, 15:54 Сингента Україна

Захист ягідних культур

Захист ягідних культур

Володимир Воєводін, канд. с.-г. наук, експерт компанії «Сингента»

 

Серед ягідних культур в Україні переважає полуниця садова, слідом за кількістю площ ідуть смородина й малина, дещо відстає аґрус. Останнім часом розширюються площі під новою культурою - чорницею садовою, або лохиною.

Найбільш шкодочинна хвороба на ягідних культурах в Україні - борошниста роса. Хвороба проявляється у вигляді борошнистого нальоту на листках і черешках, який складається з грибниці та спороношення. Пізніше листки скручуються, зовнішній їхній край стає бронзово-рожевим. Уражені ягоди ніби обсипано білим порошком, вони припиняють рости і можуть засохнути. Збудник хвороби зимує на рослинних рештках і уражених частинах рослин. При перших проявах ураження рослин хворобою слід застосувати препарат компанії «Сингента» Топаз 100 ЕС, к. е.

Особливості препарату

Препарат Топаз® має системну дію: його діюча речовина переміщується рослиною акропетально, трансламінарно та базипетально. Завдяки швидкому засвоєнню рослиною (30 хв.) і системній дії Топаз має виражений стоп-ефект і лікувальні властивості, навіть якщо зараження відбулося за 3 дні до внесення препарату. Топаз® запобігає утворенню гаусторій після проникнення гриба в тканини рослини. Профілактичне застосування гарантує найкращі результати.

Терміни обробки

Швидкість дії

Період захисної дії

Основні хвороби ягідних культур, зокрема полуниці

Для запобігання розвитку основних хвороб на ягідних культурах на початкових фазах вегетації рослин слід застосувати препарат Хорус®.

ХОРУС®

Ципродиніл - діюча речовина, яка входить до складу препарату Хорус®, - має унікальний механізм дії та унеможливлює перехресну резистентність. Препарат має системні, захисні та лікувальні властивості, що робить його основним в економічно обґрунтованій системі захисту ягідників від плямистостей і сірої гнилі. Безсумнівні переваги Хорус® проявляються за умови його застосування проти хвороб на початку сезону. Саме тому в системі боротьби із хворобами оптимальний термін застосування Хорус® - фаза утворення листка і на початку цвітіння. Низькі температури повітря під час обробки або в наступні дні не впливають на активність Хорус®.

При перших проявах ураження рослин такими хворобами, як борошниста роса, біла та бура плямистості, моніліоз, слід застосовувати новітній препарат компанії «Сингента» Циделі™ Топ 140 DC, КД. Це фунгіцид із новою діючою речовиною для професійних виробників плодових культур, інноваційно новий клас фунгіцидів, широкий спектр дії, лікувальні властивості, подовжений захисний ефект, потужна трансламінарна дія.

Діюча речовина: дифеноконазол, 125 г/л; цифлуфенамід, 15 г/л.

Цифлуфенамід діє системно. Його поглинає листя, і він акропетально переміщується в потоці транспірації до ксилеми, де відбувається трансламінарний розподіл у тканинах рослини. Ефективний проти всіх штамів хвороб, стійких до стробілуринів, морфолінів, триазолів. Лікувальні властивості дифеноконазолу посилюють такі самі властивості цифлуфенаміду. Це дозволяє ефективно захищати рослини не тільки з профілактичною метою, а й при високому інфекційному фоні. За температури +25°С має газовий вплив на збудників хвороб у радіусі до 4 см від місця потрапляння.

Циделі Топ - надійний спосіб запобігти резистентності до основних хвороб (різновидів справжніх борошнистих рос і плямистостей) завдяки двом активним речовинам із різних класів хімічних речовин із різними механізмами дії.

Для ефективної боротьби з хворобами, які спричиняють загнивання ягід полуниці, та з хворобами плодів під час зберігання важливо провести хімічну обробку препаратом Світч® компанії «Сингента». Це двокомпонентний фунгіцид контактно-проникної дії. Діючі речовини препарату Світч® - ципродиніл (375 г/л) і флудиоксоніл (250 г/л), в обох короткий період очікування (7-20 днів). Норма витрати цього фунгіциду - 0,75-1,0 кг/га.

Препарат високоефективний у захисті рослин при різному інфекційному навантаженні, а також за низьких температур. Світч® швидко поглинається рослиною і не змивається дощем, він нефітотоксичний, діє проти зимуючих стадій збудників хвороб. Обприскування препаратом проводять від вегетаційного періоду, в період вегетації й аж до збирання врожаю. Препарат має неперевершену лікувальну дію із захисту плодів від механічних пошкоджень і граду.

Світч® діє на патоген на чотирьох різних стадіях життєвого циклу:

Захищає листя й плоди зовні та зсередини:

Переваги препарату

Обробка перед цвітінням, після масового цвітіння та перед збиранням урожаю з нормою використання робочого розчину 600-800 л/га. Обприскування спрямовано з двох боків у рядки. Повторно обробляють через 10-14 днів.

Норма внесення препарату Світч - 0,75-1 кг/га.

Після хвороб найнебезпечніші для ягідних культур кліщі, для полуниць, зокрема, - суничний кліщ.

СУНИЧНИЙ КЛІЩ

Основні чинники стримування розвитку кліщів у природі - погодні умови та корисна акари- й ентомофауна. Сучасні препарати дозволяють обмежити чисельність рослиноїдних кліщів, зберігаючи кількісний склад корисної фауни. Серед таких препаратів інсекто-акарицид Вертимек®. Від інших він відрізняється тим, що діюча речовина абамектин - аналог природних абамектинів, що їх продукують ґрунтові гриби, і завдяки цьому препарат має короткий термін очікування - 14 днів.

Ще одна відмінність - Вертимек® після проникнення (протягом 2 год.) у рослину залишається в паренхімі листка й утворює так звані резервуари. Ця властивість дозволяє контролювати кліщів навіть тоді, коли вони живляться на протилежному від обробленого боці листка. Водночас на препарат не впливають погодні умови (висока температура, опади, ультрафіолетові промені), і він має подовжену дію на шкідників. Вертимек® проявляє чітко виражену кишкову і помірну контактну дії, що мінімізує вплив на корисну фауну. Також препарат ефективно контролює чисельність трипсів, медяниць, молей-мінерів.

Застосовують Вертимек® у весняний і літній періоди. Обробка навесні має на меті знищити самок, які виходять із місць зимівлі, при виявленні 0,3-0,5 особин на листок/бруньку. Зазвичай це відбувається у фазі «початок порожевіння бутонів» у яблуні або наприкінці цвітіння сливи, груші, черешні й персика.

У разі літнього застосування оптимальна обробка після цвітіння. Застосування препарату Вертимек® у цей період одночасно забезпечує знищення кліщів (павутинного і кліща Шлехтендаля), медяниці, нижньобічної молі-мінера та побічно впливає на попелиць. Також можливий варіант застосування Вертимек® при виявленні 3,0-5,0 особин на листок у період від кінця цвітіння до початку збирання врожаю.

Переваги препарату

 

 

Обсудить в форуме