Выращивание RSS

7 августа 2007, 00:00 Проект аграрного маркетинга

Особливості росту та вирощування ремонтантної малини на осінній урожай

Малина відноситься до чагарників. ЇЇ стебла живуть близько двох років, підземна частина багаторічна.

Коренева система продукує до 15 років і більше. Представлена вона кореневищем і додатковими коренями, що виростають з нижніх частин підземних стебел і відходять від них на 1,5-2,0 м в радіусі. Основна маса коренів розміщується в шарі ґрунту 10- 40 см.Окремі корені можуть проникати на глибину 1,5 м і більше, забезпечуючи рослину водою та додатковими мінеральними речовинами в критичні періоди.

Особливістю малини є наявність великої кількості адвентивних бруньок і етильованих пагонів на додаткових коренях. Бруньки формуються здебільшого в середині літа. Вони мають вигляд горбочків, які до осені проростають на 5-8 см у ґрунті. Навесні з них проростають кореневі паростки з власними кореневищем і коренями. Ці паростки втрачають зв’язок з материнською рослиною і тоді являють собою самостійні однорічні рослини.

З бруньок, розміщених на кореневищі, проростають пагони заміщення. У молодих рослин в перший рік, як правило, формується один пагін заміщення, в наступні роки їх відростає два-три, а починаючи з 4-5 річного віку, в основі кожного стебла минулого року відновлює ріст лише одна брунька. Тобто, в силу старіння кореневища, окремі його розгалуження відмирають і кількість пагонів заміщення зменшується. Ті, що залишилися, розвиваються гірше, підмерзають і врешті кореневище гине.

Цикл розвитку надземної частини ремонтантної малини дворічний, так як і звичайної. Однак є відмінності у біології рослин. У ремонтантних сортів спостерігається диференціація і розпускання бруньок, утворення квіток та ягід в перший рік життя пагона в літньо-осінній період. І тому при вирощуванні ремонтантних сортів малини ми отримуємо в одному році два урожаї : у літній період на минулорічних стеблах і в літньо-осіннній - на молодих пагонах поточного року. Однак, другий осінній урожай, формується переважно на початку осені, і ягоди мають розтягнутий період достигання. Значна частина нестиглих плодів потрапляє під осінні приморозки, внаслідок чого урожай знижується. Для прискорення достигання плодів у другій половині вегетації використовують ряд заходів. Одним з них є технологія вирощування ремонтантних сортів для отримання лише одного осіннього врожаю на пагонах поточного року. Основною умовою даної технології є видалення пагонів після збирання ягід. Наступного року рано весною починають інтенсивно рости нові пагони, які вже до середини літа формують плодові утворення, а з другої половини серпня і до морозів плодоносять. Таким чином, щорічно підтримується однорічний цикл одержання ягід малини.

Переваги такого способу вирощування малини полягають у можливості отримання врожаю при зменшенні витрат на захист насаджень від шкідників і хвороб /так як біологія їхнього розвитку не збігається з фазами розвитку малини ремонтантних сортів /. Ягоди осіннього врожаю значно менше вражаються сірою гниллю, чим літні. Це пов’язано з тим, що формування осінніх ягід проходить при контрастних денних і нічних температурах / добові коливання досягають 10 - 17º С /, що затримує розвиток сірої гнилі і в той же час стимулює утворення більш щільної м’якоті і товстої шкірки ягід. Все це дає змогу одержати високоякісний екологічно чистий урожай. Проблеми з перезимівлею стебел відпадають, так як рослини плодоносять на однорічних пагонах, які після плодоношення видаляють з плантації.

Для успішного розвитку такого напрямку необхідно мати високопродуктивні сорти і за допомогою технологічних заходів домогтися якомога швидшого достигання врожаю, щоб основну його масу зібрати до настання приморозків, які обмежують період плодоношення. Кращими для такої технології є сорти Херитейдж, Полка, Полана, Зєва, Баб’є лєто-2 та ін. Треба зазначити, що урожайність цих сортів при технології отримання лише осіннього врожаю вища, ніж сумарна урожайність при вирощуванні їх для літнього і осіннього збору, і також більша від урожайності сортів звичайної малини.

Херітедж (Heritage)

Ремонтантний сорт американської селекції (Нью-Йоркська Дослідна Станція).

Отриманий у 1969 році схрещуванням сортів Мілтон (Milton), Катберг (Cuthberg) і Дурхем (Durham).

Кущ середньорослий, компактний, пагоноутворююча здатність середня. Пагони пряморослі, розгалужені, плодові гілочки міцні та дещо припідняті. Ягоди середнього розміру (3,0-3,7 г.), щільні, насиченого червоного кольору, приємного аромату. Транспортабельність та лежкість ягід добра.

В умовах Лісостепу України дозрівання ягід розпочинається в кінці серпня - на початку вересня.

Найбільш відомий ремонтантний сорт - завдяки гарній урожайності та високій якості продукції тривалий час залишається стандартом для сортів осіннього плодоношення.

Полка (Polka)

Ремонтантний сорт польської селекції (Дослідний Інститут Помології та Рослинництва Польщі).

Виведений в 1993 році шляхом вільного запилення сорту Отм Блісс (Autumn Bliss) і лінії Р89141.

Кущі середньорослі, прямостоячі, не полягають під урожаєм. Пагоноутворююча здатність середня.

Ягоди середнього та великого розміру (3,2 - 6,6 г.), насиченого червоного кольору, щільні, солодкого смаку. Придатні для промислової переробки та швидкого заморожування а також для реалізації на свіжому ринку. Транспортабельність добра. Сорт стійкий до сірої гнилі.

Плодоношення розпочинається в другій половині серпня (на 2 тижні раніше ніж Херітедж).

 

Поляна (Polana)

Ремонтантний сорт польської селекції (Дослідний Інститут Помології та Рослинництва Польщі).

Виведений в 1991 році в результаті схрещування сортів Зева (Zeva Herbsternte) та Херітедж (Heritage).

Кущі середньорослі, компактні, пагоноутворююча здатність висока. Пагони пряморослі, добре галузяться, не полягають під урожаєм. Ягоди середнього розміру (2,6-3,0 г.), щільні, насиченого червоного кольору з приємним смаком та ароматом, дозрівають на 2 -3 тижні раніше ніж Херітедж. Ягоди придатні для переробки (швидке заморожування) та реалізації на свіжому ринку.

Геракл

Ремонтантний сорт російської селекції (Кокінський опорний пункт ВСТИСиП)

Включений в реєстр сортів Росії у 2004 році.

Кущ середньорослий, прямостоячий, не потребує шпалери. Пагоноутворююча здатність низька.

Ягоди дуже великі (5-6 г.), зрізано-конічної форми, кисло-солодкі, мають привабливий рубіновий колір.

Період плодоношення розпочинається з середини серпня. Сорт стійкий до грибних хвороб та відносно резистентний до малинового кліща.

Вересневі зорі

Ремонтантний сорт української селекції (Національний Аграрний Університет).

Одержаний від схрещування сортів Баб’є лєто і Зєва.

Кущ середньорослий, напіврозлогий. Пагони пряморослі, з нахиленими верхівками. Однорічні пагони середньої товщини, літом - зелені, восени - червоно-коричневі, з восковим нальотом, утворюється їх достатня кількість. Плодові гілочки сильно розгалужені, утворюються масово, майже по всій довжині пагона.

Плоди округлі або широко конічні, середньою масою 2,6 г, червоні і яскраво-червоні, щільні. Смак приємний, кислувато-солодкий.

Початок достигання осіннього врожаю - кінець серпня - початок вересня. Зимостійкий, посухостійкий сорт.

 

Баб’є лєто-2

Ремонтантний сорт російської селекції (Кокінський опорний пункт ВСТИСиП)

Включений в реєстр сортів Росії у 2004 році, одержаний в результаті схрещування сортів Отм Блісс (Autumn Bliss) і Баб’є лєто.

Кущ середньорослий, слаборозлогий. Пагоноутворююча здатність середня. Пагони пряморослі, добре галузяться, не полягають під урожаєм.

Ягоди середнього розміру (3,0-3,5г), широко-тупоконічні, малинового забарвлення, з однорідними міцно скріпленими кістянками. Смак приємний, кисло-солодкий.

Ягоди універсального призначення.

Початок достигання осіннього врожаю - перша декада серпня.

Сорт стійкий до грибних хвороб та відносно резистентний до малинового кліща.

 

Зєва

Ремонтантний сорт швейцарської селекції.

Кущі помірної сили росту, компактні, пагоноутворююча здатність середня. Пагони пряморослі, товсті, сильношипуваті, не галузяться.

Плоди середнього розміру /2,5-3,0г/, округло конічні, доброго смаку, транспортабельні.

Початок достигання осіннього врожаю - друга половина серпня.

Вимоги ремонтантних сортів до умов вирощування такі ж як і звичайних, але добираючи місце для садіння, слід враховувати, що формування і дозрівання врожаю у них припадає на період з гіршими умовами світло- та теплозабезпечення, ніж у літніх сортів. Тому висаджувати їх потрібно на більш сонячних місцях.

Кращими ґрунтами для ремонтантних сортів малини є удобрені середні і легкі суглинки з нейтральною або слабокислою реакцією /рН 6-7 /.

Передпосадкова підготовка ґрунту, строки й техніка садіння, початкове обрізування, догляд за ґрунтом проводять так само, як і для літніх сортів. Відстань між рядами визначають в залежності від наявності та параметрів машин, які будуть використовуватися при догляді за насадженнями. Розміщення рослин в ряду встановлюють на відстані 0,5 м, однак вона буде залежати від біологічних особливостей сорту, а саме пагоноутворюючої здатності. Сорти з слабкою пагоноутворюючою здатністю слід розміщати в ряду через 0,25...0,35м, щоб прискорити утворення суцільної смуги пагонів і швидше одержати урожай. У подальшому підтримуємо ширину смуги в межах 40-50 см. В смугах більшої ширини погіршуються умови формування ягід, збільшується ризик пошкодження рослин хворобами і знижується урожайність насаджень.

Різниця в агротехніці полягає в щорічному видаленні на рівні грунту всіх пагонів. Цю роботу виконують пізно восени, після закінчення плодоношення. Оскільки пагони в ряду лишаються не більше одного сезону, їх можна не проріджувати, якщо немає надмірного загущення. Зайву ж поросль можна знищити одночасно з прополкою бур’янів.

В таблиці, яка наведена нижче, показано порівняльну характеристику основних господарських показників вирощування звичайної та ремонтантної малини.

Порівняльна характеристика малини

Показники Звичайна малина Ремонтантна малина
Плодоношення 2- й рік після садіння Рік садіння
Зимостійкість Підмерзання надземної частини в окремі зими Висока
Хвороби та шкідники При враженні - значне зниження врожаю. Для боротьби застосовують 6-7 обприскувань Практично відсутні. Для профілактики 2 - 3 обприскування
Агротехніка Високий процент використання ручної праці (нормування пагонів та видалення плодоносних стебел) Майже всі процеси механізовані (крім збирання ягід)
Урожайність Висока, за умов доброї перезимівлі пагонів та при виконанні всіх прийомів агротехніки Висока при мінімальних затратах
Стабільність отримання врожаю Нестабільне Гарантована
Смак ягід Відмінний В серпні - відмінний, з середини вересня -смак ягід солодко-кислий (залежить від погодних умов)
Розмір ягід Середній Середній та великий
Транспортабельність ягід Середня Висока

В умовах формування ринкової економіки важливого значення набуває всебічна економічна та енергетична оцінка технологій виробництва ягід, типів насаджень, сортів, тощо. Звідси докорінно змінюються підходи до господарської і технологічної оцінки садівничої продукції. На перший план висуваються показники, які характеризують високу комерційну вартість, що в кінцевому результаті є одним із основних чинників прибутковості цієї продукції. В першу чергу це висока якість і низька собівартість, що, в свою чергу, залежить, по-перше, від господарсько-технологічних особливостей насаджень і, по-друге, від обсягів та структури витрат коштів та праці на її виробництво.

Реалізаційна ціна на конкретні види садівничої продукції формується залежно від співвідношення попиту на них і пропозиції, тобто від кон’юнктури ринку. Зрозуміло, що вища якість продукції, як правило, забезпечує вищу її ціну.

Вирощування ремонтантних сортів малини на осінній урожай характеризується високими показниками економічної ефективності. Такі насадження вступають у плодоношення у перший рік вегетації, за рахунок чого строк окупності капіталовкладень зменшується в порівнянні з вирощуванням сортів звичайної малини. За такою технологією максимально можлива механізація виробничих процесів, що зменшує затрати праці та собівартість продукції (відпадає зaдіяння ручної праці для нормування, формування висоти однорічних пагонів та видалення двохрічних стебел. Ручна праця замінюється механізованим суцільним скошуванням пагонів, що відплодоносили восени). Тому господарствам з низьким забезпеченням трудовими ресурсами слід вирощувати малину за даною технологією.

Попит на свіжому ринку на малину в осінній період хоч і незначний, однак у переробних підприємств на заморожування - дуже високий. Це цілком зрозуміло : для реалізації свіжомороженої малини поза сезоном необхідні менші витрати на її зберігання (період зберігання на 1 - 2 місяці менший в порівнянні з ягодами звичайної малини). І тому популярність вирощування малини ремонтантних сортів за технологією отримання лише осіннього врожаю з кожним роком зростає.

Матеріал підготувала агроном Ніна Дмитраш

Проект "Розвиток плодово-ягідного сектора у Вінницькій області"

Тел./факс: +38 0432 52 54 50

e-mail: [email protected]

Обсудить в форуме (1 сообщение)
Материалы по теме