Переработка RSS

15 августа 2007, 14:52 Агроогляд: овощи и фрукты

Проект "Розвиток плодово-ягідного сектору у Вінницькій області"

Інтенсивне садівництво набуває все більшої та більшої популярності серед українських фермерів, особливо на Вінниччині з її плодовитими грунтами та зручними природнокліматичними умовами. Про перші кроки у цьому напрямку говорить агроном проекту Олег Босий.

Вибір ділянки та підготовка грунту під інтенсивний яблуневий сад.

На відміну від культур польової сівозміни, інтенсивний плодовий сад закладається на період до 20 років, і тому варто особливо ретельно підійти до вибору ділянки та передпосадкової підготовки грунту.

Перш за все, потрібно визначитися з технологією, за якою вирощуватимуться сад, підщепи та сорти, що будуть використовуватися.

Обов'язково проводять аналіз грунту на вміст основних елементів живлення, гумусу та рівень рН. Мінімальний вміст гумусу має бути в межах 1,5-1,8%, рівень кислотності грунту рН – 5,5-7,0.

Якщо планується використовувати системи зрошення (крапельне чи дощування), потрібно заздалегідь визначити джерела водопостачання та запланувати конфігурацію кварталів, розміщення доріг і довжину рядів.

Оптимальне місце для закладання плодового саду – це рівна чи з невеликим нахилом (до 2-3°) ділянка, яка має сприятливий водний режим і захищена від переважаючих взимку вітрів. Потрібно уникати південної експозиції схилу, оскільки при цьому можливе значне пошкодження кори молодих дерев сонячними опіками та існує підвищений ризик ушкодження цвіту весняними заморозками через більш ранній розвиток дерев навесні. Також не варто закладати сад у пониженнях і долинах, де можливий застій холодного повітря.

Глибина залягання грунтових вод для садків на карликових підщепах має бути не меншою за 0,8 м, в іншому разі потрібно влаштовувати дренаж, що є досить трудомістким та затратним.

Підготовку грунту під сад розпочинають за рік до запланованої посадки.

Основним завданням при підготовці грунту є звільнення ділянки від бур'янів, підвищення вмісту основних елементів живлення та створення поверхневого шару з оптимальною структурою.

Для очищення поля від бур'янів використовують гербіциди системної дії на основі солей гліфосату (Раундап, Гліфос, Отаман чи ін.) при нормі внесення 4-6 л/га. Такі гербіциди вносять по вегетуючій рослинності в період активного росту бур'янів. Обробіток грунту можна проводити не раніше ніж за 20 днів після внесення препарату – за цей час гербіцид проникне глибоко у кореневища та забезпечить надійну ліквідацію багаторічних бур'янів. Додавання у робочий розчин карбаміду чи аміачної селітри у кількості 5 кг діючої речовини на гектар значно покращує ефективність обробки.

Під посадку плодового саду необхідно провести плантажну оранку на глибину 45-50 см. Така оранка необхідна для створення оптимального водно-повітряного режиму кореневмісного шару, що особливо важливо для росту молодих дерев.

Якщо проведення плантажної оранки неможливе, слід обмежитися глибокою оранкою плугом з грунтопоглиблювачем.

Після того, як грунт осяде, проводять культивацію чи дискування. Решту сезону поле утримують під чорним паром – регулярні культивації дають змогу зменшити запаси насіння однорічних бур'янів у верхньому шарі грунту.

Восени проводять ще одну оранку звичайним плугом перпендикулярно до напрямку плантажної оранки. Під осінню оранку вносять органічні добрива в кількості 40-80 т/га й фосфорні та калійні мінеральні добрива Р100-300К100-400 (в залежності від результатів аналізу грунту).

При відсутності органічних добрив рекомендується утримувати грунт під сидеральним паром, висіваючи люпин чи гірчицю з наступною заробкою зеленої маси. При використанні на сидерат гірчиці чи інших хрестоцвітих культур підвищується доступність грунтового фосфору та деяких мікроелементів за рахунок кореневих виділень рослин. При цьому кількість мінерального фосфору для осіннього внесення можна дещо зменшити.

Весною під передпосадкову культивацію вносять азотні добрива в дозі до 100 кг діючої речовини на гектар.

Матеріал підготував агроном Проекту Олег Босий

Проект "Розвиток плодово-ягідного сектору у Вінницькій області", Міжнародна фінансова корпорація, тел/факс: +38 0432 52 54 50/95, e-mail: [email protected]

Обсудить в форуме (1 сообщение)
Материалы по теме