Агроновости RSS

24 апреля 2020, 12:00 АПК-Информ: овощи & фрукты

У новому сезоні ринок картоплі в Україні буде знову залежним від селян

Ринок картоплі у майбутньому сезоні-2020/2021 може залишатися нестабільним, повідомляють аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». Основними чинниками, які впливатимуть на ціноутворення, будуть погодні умови у період вегетації й активність сільського населення України, яке традиційно вирощує більш ніж 95% від загального обсягу картоплі.

У рамках дослідження «Прогноз виробництва та цін на плодоовочеву продукцію в Україні у сезоні 2020/2021» експерти проекту продовжують спілкуватися з вітчизняними виробниками картоплі. За попередніми даними можна констатувати, що площі під картоплею у професійних виробників якщо й зростуть, то несуттєво. На сьогоднішній день збільшити обсяги виробництва дозволити собі може далеко не кожен, адже ціни лише на якісний посадковий матеріал складають 1200-1400 євро/т, захист рослин потребує регулярних та досить коштовних робіт, а деякі виробники ще й використовують крапельне зрошення.

З іншого боку, з огляду на карантинні заходи все більше продукції реалізується через супермаркети, а вони можуть працювати лише з професійними виробниками за наявності всіх необхідних документів. Враховуючи мізерну частку професійного виробництва в сегменті картоплі, на сьогоднішній день в мереж дуже мала ймовірність задовольнити українських споживачів вітчизняною продукцією протягом нового сезону.

Отож, залишається сподіватись, що у господарствах населення увага до вирощування картоплі у майбутньому сезоні збільшиться, а погодні умови, які наразі є несприятливими для вирощування картоплі через відсутність опадів та нестачу вологи у ґрунтах, протягом усього сезону вегетації будуть більш вдалими ніж торік.

Що стосується цін на «другий хліб» у сезоні-2020/21, то вони можуть навіть перевищити показники теперішнього, якщо сільське населення знову отримає погані врожаї, а перепони з імпортом будуть мати місце як і сьогодні. У випадку, якщо обсяги виробництва якісної картоплі у господарствах населення збільшаться – відповідно, отримаємо і нижчі ціни протягом усього сезону.

Обсудить в форуме
Материалы по теме