Агроновости RSS

6 мая 2022, 16:18 АПК-Информ: овощи & фрукты

Синхронне здешевлення тепличних овочів та новий сезон буряку та моркви, який почався не для всіх українців

 

Географія найгарячіших точок станом на 72-й день бойових дій

Війна, розпочата Росією проти України, триває і ситуація в країні залишається дуже напруженою.

На території заводу «Азовсталь» у Маріуполі українські бійці продовжують втримувати оборону під шквального вогнем.

Бойові дії протягом усього звітного тижня тривали поблизу Миколаєва, деяких районах Запорізької області та на Донбасі.

Також, впродовж останніх семи днів ворог все частіше вдавався до ракетних обстрілів усієї території України, що призвело до збільшення нових позначок на «мапі обстрілів», а саме таких як Кропивницький, Кам’янське та інших. Прилітало до Івано-Франківська, центральної частини міста Дніпро, Львова. При цьому було зафіксовано суттєве збільшення ракетних атак ворогом на фоні зниження активності просування підрозділами окупантів на нові території України.

Напередодні 9 травня, дати яку неодноразово згадували у останніх новинах щодо розвитку військової ситуації в Україні, у деяких містах нашої держави заздалегідь були прийняті рішення про введення більш жорсткої комендантської години, що дозволить запобігти додатковим провокаціям з боку агресора.

 

 

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

З початку звітного тижня на ринку тепличних огірків та томатів в Україні встановились негативні цінові тенденції й продавці поступово знижували відпускні ціни на наявні партії овочів. Якщо огірки дешевшали ще й тижнем раніше, у сегменті томатів зменшення цін почалось тільки з початку травня. Головним чинником негативної цінової динаміки у сегменті тепличних овочів виступили сприятливі погодні умови. Сонячна тепла погода в Україні суттєво прискорила дозрівання врожаю в теплицях, що й призвело до збільшення пропозиції місцевої продукції на ринку. А на додаток, в Україну продовжували надходити нові партії томатів та огірків із-за кордону й у цьому сезоні географія постачальників тепличних овочів у нашу країну суттєво розширилася. На сьогодні тепличні овочі в Україну надходять із Польщі, Туреччини, Сербії, Албанії та Румунії.

Починаючи з перших днів травня поточного року на внутрішньому ринку України з’явилися перші гуртові партії моркви та буряку нового врожаю. Трохи раніше у продаж почали надходити перші партії капусти та ранньої картоплі, а незабаром розпочнеться й новий сезон ріпчастої цибулі.

Проте на сьогоднішній день далеко не усі громадяни України можуть спробувати овочі борщового набору нового врожаю через те, що традиційно сезон для більшості з перерахованих позицій починається саме на Херсонщині, яка на сьогоднішній день повністю окупована військами російського агресора. Постачати продукцію з окупованих територій у інші регіони України зараз практично неможливо. Все складніше стає провозити навіть мінімальні обсяги продовольства, використовуючи дороги місцевого значення. Як результат, з найбільшою вірогідністю перші українські овочі врожаю 2022 року спробують у Криму та південних регіонах Росії.

В найгіршому положенні саме виробники плодоовочевої продукції у Херсонській області, через те що ціни, які вони декларують на перші партії коренеплодів нового врожаю суттєво нижчі, ніж у попередніх сезонах. Залишившись відрізаними від основних регіонів споживання в Україні, як й у випадах з першими партіями редису, суниці садової, місцеві виробники вимушені реалізовувати отриманий врожай за мінімальними цінами. При цьому, навіть віддаючи свою продукцію практично за безцінь, гарантій реалізації усього зібраного врожаю немає.

 

Короткострокові прогнози та очікування

У той час коли першими партіями моркви та буряку нового врожаю в Україні можуть насолоджуватись виключно окупанти та мешканці Херсонщини, які стали заручниками ситуації, найближчого тижня очікуються перші партії ранніх коренеплодів з інших південних регіонів вирощування, а саме з Миколаївської та Одеської областей України. Проте ціни на першу продукцію врожаю 2022 року навряд чи будуть наближені до тих, що декларувались на території окупованої Херсонської області, де зосереджено виробництво ранніх овочів, які традиційно відправлялись в усі інші регіони нашої держави.

Аналіз поточної ситуації на плодоовочевих ринках України та Польщі від аналітиків проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" детально представлений у свіжому №937 "ПРОФЕСІОНАЛ" від 06.05.2022.

Обсудить в форуме
Материалы по теме