Наши новости RSS

22 сентября 2023, 12:36 АПК-Информ: овощи & фрукты

Капуста та морква дешевшали, а томати й цибуля зростали у цінах

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 За результатами поточного тижня ситуація на плодоовочевому ринку України істотно змінилася, констатують аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». Овочі борщового набору здебільшого дешевшали, а на ринку тепличних овочів утворилися різнонаправлені цінові тенденції. Але, не обійшлося й без виняткових ситуацій.

Таким чином, лідером з темпів зниження цін цього тижня безумовно була капуста, ціни на яку впали відразу на 35 % у порівнянні із минулим періодом. Головною причиною цього факту, було стрімке збільшення пропозиції капусти на внутрішньому ринку, коли попит з боку покупців на цю продукцію залишався відносно стриманим.

Негативні цінові тенденції, за результатами звітного періоду, укріпилися й у сегменті моркви, яка стала доступнішою практично на 20 % у порівнянні з попереднім тижнем. Пропозиція коренеплодів продовжувала переважати існуючий попит, й продавці поступово знижували відпускні ціни на наявні обсяги продукції.

Тенденції зростання цін були зафіксовані у сегменті тепличних томатів, які стрімко дорожчали протягом усього звітного тижня. Як результат, попередні цінники на помідори, тільки за останні 7 днів, зросли більш ніж на 60 %. За словами учасників ринку, до такої ситуації призвело завершення сезону реалізації томатів з відкритого ґрунту, що призвело до загального зменшення пропозиції продукції на ринку.

Неочікуваний розвиток ситуації цього тижня на плодоовочевому ринку України спостерігався у сегменті цибулі, яка всупереч попереднім прогнозам почала поступово дорожчати. Зростання цін більш ніж на 25 % оператори ринку пояснювали зменшенням пропозиції якісної цибулі на ринку, яку більшість виробників заклали на довгострокове зберігання, з метою у подальшому реалізувати свою продукцію за більш високими цінами.

 Короткострокові прогнози та очікування

 За прогнозами аналітиків проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», ситуація на ринку цибулі може змінитися вже й наступного тижня. Справа у тому, що у господарствах продовжується збір врожаю й пропозиція цибулі на ринку продовжуватиме поступово зростати. На додачу, на внутрішньому ринку присутні й великі обсяги цибулі середньої та низької якості, яку треба реалізувати найближчим часом. Вище вказані факти будуть надавати підтримку встановленню негативних цінових тенденцій у цьому сегменті ринку як мінімум протягом усього жовтня місяця поточного року.

Експерти також не виключають й подальшого домінування негативних цінових тенденцій й у інших сегментах овочів борщового набору, саме через те, що збиральна кампанія 2023 року наразі знаходиться у активній фазі.

Обсудить в форуме
Материалы по теме