События RSS

7 марта 2019, 15:38 АПК-Информ: овощи & фрукты

«Мільйон із гектара» - підсумки п'ятої національної конференції

28 лютого 2019 року у конференц-залі готелю «Русь», м. Київ відбулася п’ята національна аграрна конференція «Мільйон із гектара». За чотири роки проект «АПК-Інформ: овочі та фрукти» зібрав понад 1000 делегатів у Львові, Дніпрі, Запоріжжі, Кропивницькому та Києві. Партнерами проведеної події в цьому році виступили Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) в рамках ініціативи EU4Business, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO), Українська Плодоовочева Асоціація (УПОА) та проект East-Fruit.

«Мільйон із гектара» – це не просто конференція, це єдина в Україні платформа для обговорення та пошуку нових можливостей у нішевих напрямках сільського господарства» – відзначив керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев.

Під час формування програми заходу, організаторами було заплановано зацікавити початківців, які тільки придивляються до різних напрямків агробізнесу і, звісно ж, представників вже діючих фермерських господарств. В результаті, близько 80 % присутніх делегатів були представники фермерських господарств з досвідом роботи і новачки у веденні аграрного бізнесу.

Традиційно конференція почалась з презентації економіста інвестиційного центру FAO – Андрія Ярмака. Його виступ був сконцентрований на нішевій революції аграрного ринку України. Експерт закцентував основну увагу на таких трендах в агробізнесі, як сушка та заморозка і всіх перевагах цих напрямків. Крім цього, пан Ярмак нагадав усім присутнім, що нішевих культур не існує. Експерт вважає, що те, що сьогодні вважається нішею, вже завтра має шанси стати масовим продуктом.

У наступній презентації Людмила Войналович, координатор консалтингових проектів для МСБ (ЄБРР), розповіла учасникам конференції про нові програми підтримки для малого та середнього бізнесів. Окрім самої презентації, усі зацікавлені учасники мали можливість провести короткі зустрічі з представниками ЄБРР впродовж усього конференційного дня.

Далі у програмі конференції був відведений окремий блок презентацій про дуже цікаву культуру – спаржу. Євген Кузін, менеджер з маркетингу проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», детально розповів про ситуацію на ринку спаржі у Європі та світі. Звернув увагу на перспективні напрямки експорту даної продукції з України. Запрошений нашими партнерами експерт з Нідерландів  Піт Бьорскенс, зробив акцент на правильному підході щодо планування та ведення бізнесу з вирощування спаржі. Завершував блок вітчизняний практик з вирощування даної культури – Петро Григор’єв, генеральний менеджер і співвласник ТОВ «Агроексперт Трейд». Експерт зосередив свою доповідь на головних помилках при вирощуванні спаржі в Україні. На думку спеціаліста, всі проблеми можливо вирішити, головне - не відходити від основних технологічних правил, особливо в питані якісного посадкового матеріалу.

 

Вкотре було розглянуто питання по одному з нішевих напрямків – мікрогріну. Міжнародний експерт з Ізраїлю Фрідріх Рубінштейн розкрив основні технологічні моменти та особливості даного виробництва, а також торкнувся стратегічних питань стосовно бізнесу на мікрогрін-культурах. На сьогоднішній день цей бізнес вважається надприбутковим. Проте, за думкою спеціаліста, стрімке збільшення виробництва в окремих регіонах може призвести до знецінення даного продукту.

На кожній попередній конференції піднімалися питання щодо вирощування та маркетингу ягідних культур в Україні. П’ята конференція не стала винятком, й програму чудово доповнила презентація Ліліани Дмітрієвої, директора ТОВ «Брусвяна», що стосувалася технологій вирощування нішевих ягід. У своїй презентації експерт зробила акценти на вирощуванні суниці альпійської, обліпихи, лимонника та актинідії, які є не зовсім розповсюдженими позиціями серед українських аграріїв.

Далі до уваги учасників конференції були представлені перспективи вирощування кизилу в Україні. Питання, які виникли на цю тему, на конференції «Мільйон із гектара» вже не вперше обговорюються. Не дивлячись на це, перспективи вирощування кизилу залишаються актуальними та цікавими для присутніх слухачів. Євгеній Постоленко, канд. с-г. наук, зав. відділу захисту рослин та аналітичних вимірювань Дослідної станції помології ім. Л.П. Симиренка Інституту садівництва НААНУ, у своїй презентації представив основні особливості найпоширеніших сортів, що вирощуються в Україні. Окрім цього були представлені основні напрямки використання кизилу у різних сферах життєдіяльності.

На думку Василя Бабанського, власника СФГ ім. академіка Унанова, у горіховому бізнесі України є свої нішеві напрямки. На сьогоднішній день мигдаль є однією із найбільш перспективних культур. Експерт продемонстрував чітку динаміку збільшення виробництва цього горіха у світі, а також зосередився на регіонах України, де кліматичні умови повністю підходять для розвитку такого бізнесу.

У подальшій програмі конференції був запланований окремий блок презентацій про всі можливі типи переробки нішевих культур. Особливу увагу доповідачі знову приділили сушці та заморожуванню. З презентаціями на теми стосовно переробки виступили представники таких відомих компаній, як «Добротрав», «Ukrainian Fresh & Frozen Products» та «Русбана Інжиніринг Україна». На думку експертів, завдяки переробці звичайних, на перший погляд, культур можна отримати у кінцевому результаті унікальний нішевий продукт.

Тему органічного виробництва організатори події не оминули й цього разу. Олена Дейнеко, експерт органічного ринку та директор Organic Business School, розповіла про тренди найближчих п’яти років у органічному виробництві. На думку експерта для подальшого вдалого розвитку даного ринку в Україні потрібно: зберігати й нарощувати теперішні темпи сертифікації господарств, кооперуватися для подальшого формування гуртових партій продукції, розвивати переробку. Але головним є збереження репутації надійного партнера та постачальника, якщо ви вже зробили перший крок в органічний бізнес.

Наступна тема конференції стосувалася вирощування аквакультури в Україні. В цілому, у нашій державі є можливість професійно вирощувати різноманітних ракоподібних, молюсків та риб, стверджує спеціаліст з аквакультури Любомир Гайдамака. Але у своїй презентації особливий акцент експерт зробив на вирощуванні креветок ваннамей, при цьому представивши усі необхідні для даного бізнесу розрахунки. Ця тема на конференції була представлена вперше, але, на думку організаторів, не востаннє. Як і наступний виступ, що стосувався вирощування равликів в Україні. Дмитро Недвига, представник асоціації «Равлик України» черговий раз продемонстрував усі важливі моменти при вирощуванні равликів в умовах України та супутні продукти равликівництва.

Передостанній виступ у діловій програмі був присвячений дуже поширеній в Україні темі бджільництва. Вже котрий раз Мирон Пундор, фахівець з даної справи, продемонстрував учасникам усі економічні можливості та переваги «солодкого» бізнесу. Але й не оминув увагою експерт проблеми та помилки в галузі, які можуть звести усі зусилля починаючих пасічників до нуля.  

Логічним завершенням ділової програми конференції була презентація керівника департаменту розвитку ОРСП «Столичний» В’ячеслава Забєліна. На його думку, вже на сьогоднішній день в Україні є реально діючий канал збуту нішевих та крафтових продуктів сільського господарства. А враховуючи нові маркетингові стратегії у розвитку гуртових ринків, доступ до збуту своєї продукції вже мають як великі компанії, так і найменші родинні ферми.

Завершилася конференція дружнім вечірнім коктейлем, де, окрім приємного сухого вина з різноманітними сирами та фруктами, усі учасники мали змогу продегустувати дуже незвичайну й для багатьох нову на смак ікру середземноморського равлика від асоціації «Равлик України».

Організатори щиро дякують усім присутнім на п’ятій міжнародній конференції «Мільйон із гектара» учасникам та запрошують до участі у шостому проекті. Нові напрямки аграрного бізнесу ми обіцяємо включити в програму, а про місце проведення повідомимо пізніше.

А як гадаєте Ви – де пройде шоста національна конференція «Мільйон із гектара»?

 

ВІДГУКИ УЧАСНИКІВ

Андрій Дулін, садівництво та овочівництво

Від події залишилися добрі враження, все сподобалося. Серед виступів хочеться відмітити тему заморозки плодоовочевої продукції та блок презентацій щодо спаржі. Конференція була також корисна новими знайомствами – зустрів декілька людей, з якими дуже плідно поспілкувався та сподіваюся продовжити контактувати. Загалом, жодного негативного моменту за всю подію, тож залишився дуже задоволений.

 

Олександр Щербина, вирощування сільгосппродукції

Враження від конференції чудові! Хотілося  би більше таких подій. Тому що дуже багато інформації зараз, що лине з усіх боків, що вже й не знаєш кому вірити. А ось після поїздки на конференцію та спілкування з експертами все систематизувалось та «рожеві окуляри» щодо деяких питань розбилися. Тож загалом поїздка була дуже корисною та практичною як з точки зору програми, так і у відношенні нових контактів. Особливо цікавими видалися напрямки: равликівництво, бджолярство, вирощування мікрогріну. Користь принесли знайомства не лише зі спікерами, а й з іншими учасниками – так ми познайомилися з представниками компанії, що виробляє сонячні батареї та надає інші послуги в сфері енергозбереження. До організації взагалі питань немає – бездоганно! Обов’язково запрошуйте нас на наступні конференції, будемо дуже раді взяти участь.

 

Олексій Козін, вирощування лікарських трав

Все пройшло на дуже гідному рівні, не можу пригадати ніяких нарікань. Більш за все сподобалися виступ Євгенія Шумейка, що дуже гарно роз’яснив всі деталі своєї теми, Василя Бабанського, Євгенія Постоленка. Окрім великого обсягу дійсно цікавої інформації, також можна відмітити багато нових знайомств, що проводилися під час конференції. Подія стала гарним майданчиком для налагодження зв’язків, обміну знаннями та думками. Тематика події не повністю перетинається з основною діяльністю моєї компанії, але все одно вважаю відвідування корисним для себе. Вже розумію, що приїду ще не на одну Вашу подію, запрошуйте!

 

 

Обсудить в форуме
Материалы по теме