Агроновости RSS

4 декабря 2018, 16:50 АПК-Информ: овощи & фрукты

За 4 роки площі під стаціонарними теплицями в Україні скоротилися майже вдвоє

Обсяги виробництва тепличних овочів в Україні стрімко знижуються через те, що українські комбінати зменшують площі під стаціонарними або скляними теплицями. Про це на п’ятнадцятій міжнародній конференції “Овочі та фрукти України-2018. Вектор на експорт” повідомила Людмила Налбат, комерційний директор ТД “Каліновка-Преміум”.

За даними, що навела експерт, ще у 2014 році під скляними теплицями в Україні знаходилось 400 га, але вже до 2018 року ці показники скоротилися до 280 га. Для порівняння, у сусідній Польщі площа під стаціонарними теплицями перевищують 1 тис.га, а в Нідерландах взагалі сягають 6 тис. га.

“Наразі тепличний сегмент розвивають тільки роздрібні мережі, які прагнуть перейти на торгівлю власною продукцією. В той же час, більшість комерційних тепличних комбінатів використовують застарілі технології виробництва, адже на модернізацію в них просто немає коштів. Таким чином, їм досить важко конкурувати з імпортною продукцією”, - наголошує Людмила Нолбат.

В результаті, за даними експерта, за 10 місяців сезону-2017/18 обсяги імпорту томаті в Україну зросли одразу на 168%, тоді як експорт цієї продукції впав на 27%.

“Відміна пільгового режиму оподаткування ПДВ, величезний обсяг імпорту томатів та огірків, скорочення експорту...В результаті — катастрофічно низька ціна на ринку овочів закритого ґрунту, через що поточний сезон для більшості комбінатів став збитковим ”, - наголошує експерт.

Одним з механізмів вирішення цієї проблеми пані Налбат вважає впровадження збалансованої державної підтримки вітчизняних виробників. Зокрема експерт вважає за необхідне введення квот та обмежень на імпорт тепличних овочів, а також повернення капітальних інвестицій з держ.бюджету підприємствам для модернізації виробництва та будівництва нових теплиць за новітніми технологіями. При чому вона підкреслює, що такого роду програми вже діють в більшості розвинених країнах.

Обсудить в форуме