Агроновости RSS

14 декабря 2018, 12:49 АПК-Информ: овощи & фрукты

Вектор на експорт та нові ринки: підсумки п`ятнадцятої міжнародної конференції «Овочі та фрукти України-2018»

З 4 по 6 грудня в Києві відбулася провідна подія плодоовочевої галузі не тільки України, але й країн СНД, та навіть ЄС – п`ятнадцята міжнародна конференція «Овочі та фрукти України-2018. Вектор на експорт».

Традиційно конференція проходила у рамках єдиної в Україні виставки для професіоналів плодоовочевого бізнесу – Fresh Business Expo 2018. Партнерами події цього року виступили Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) та Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

Понад 250 делегатів з Австралії, Білорусі, Німеччини, Індії, Іспанії, Італії, Молдови, Польщі, Швеції та, звісно ж, України, зібралися в залі, щоб дізнатися про найактуальніші теми агробізнесу, почути про перспективи розвитку сектору у другій половині сезону-2018/19, поговорити про інноваційні рішення у виробництві, зберіганні, пакуванні тощо, а також розглянути тенденції у міжнародній торгівлі овочами, фруктами і ягодами в Україні. Тож, пропонуємо підсумувати всі виступи спікерів, експертів та знавців і розглянути ситуацію в кожному окремому секторі.

Конференція

ОВОЧІ та КАРТОПЛЯ

В поточному сезоні в Україні спостерігається суттєве зменшення виробництва овочів борщового набору, що стало результатом як скорочення посадкових площ під цими культурами, так і негативного впливу погодних катаклізмів. Підтвердженням цього є ціни, які наразі значно перевищують минулорічні показники. Про це йшлося у доповіді Олександра Хорева, керівника проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». Втім, подібна ситуація спостерігається і в сусідніх країнах, а також в більшості країнах ЄС, що дає можливість Україні активно нарощувати обсяги експорту. Зокрема, майже вдвічі збільшились об’єми постачання білоголової капусти. Крім того, експорт цибулі, яка стала справжнім трендом сезону-2018/19, вже сягнув рекордних показників за всю історію незалежності України. При цьому активний попит з боку експортерів провокує і небувало високі ціни на цю продукцію, що, на думку спеціалістів, вже наступного сезону може привернути увагу до вирощування даної культури «шукачів швидких грошей».

Втім, на думку Андрія Ярмака, економіста інвестиційного центру FАО, на сьогоднішній день ніша овочів борщового набору в Україні не заповнена, адже більшість українських виробників роблять ставку на об`єми, а не на якість. Тож, здатні запропонувати покупцеві скоріше сировину, ніж готовий продукт належної якості, що значно зменшує можливість системного експорту не в умовах зменшення власного виробництва у країнах-імпортерах.

Що стосується сегменту тепличних овочів, то тільки за останні 4 роки площі під стаціонарними теплицями в Україні скоротилися майже вдвічі. Такі дані навела комерційний директор ТД «Калинівка-Преміум» Людмила Налбат. Цю тенденцію експерт пояснила в тому числі і доволі жорствою конкуренцією з боку імпортних огірків та томатів з Туреччини. Тож, на думку пані Налбат, повноцінно відновити цей сектор можливо тільки за допомогою підтримки з боку держави, в тому числі у вигляді введення певних обмежень на імпорт тепличних овочів до України.

В секторі картоплі зберігається тенденція до скорочення виробництва в комерційному сегменті. Тож, основний обсяг валового збору припадає на дрібні господарства та господарства населення, що відповідним чином  відображується на якості врожаю. Крім цього, через несприятливі погодні умови обсяги врожаю також скоротилися. В результаті на сьогоднішній день ціни на якісну картоплю вже в середньому в 1,5 рази вищі, ніж в аналогічний минулорічний період. Проте, за даними галузевих експертів, перспективним напрямком цього сегменту залишається переробка. З цією думкою згодні і самі крупні гравці ринку, які активно будують переробні заводи.

Хорев   

НІШЕВА ПРОДУКЦІЯ

Не оминули увагою і сектор нішевих культур. Зокрема, згідно з даними Максима Єнченка, експерта грибного ринку, в Україні доволі успішно розвивається сектор вирощування грибів. При цьому, попит на цю продукцію залишається доволі високим як на внутрішньому ринку, так і з боку експортерів. В результаті, щорічно Україна експортує близько 500 тонн грибів і має всі шанси збільшити ці показники.

Щє однією не опанованою нішею так і залишається сектор часнику, про що йшлося у презентації Сергія Паращенка, директора компанії «Чистий продукт». Тож, більшу частку пропозиції на українському ринку і досі складає китайська продукція.

Крім того, чимало часу було приділено бджільництву. Мирон Пундор, експерт сектору, розповів як про стан міжнародного ринку бджільництва, так і про перспективи сегменту в України. При цьому, спеціаліст вкотре наголосив, що, попри розповсюджений стереотип, головним продуктом сектору, що приносить найбільший прибуток, є зовсім не мед.

Часник   

ФРУКТИ та ЯГОДИ

Найбільш палкі дискусії розгорнулися саме під час обговорення плодово-ягідного сектору. За даними галузевих експертів, тренд збільшення споживання ягід продовжує панувати у світі. В той час як глобальний ринок яблук демонструє стагнацію, динаміка споживання ягід залишається позитивною. За словами Ірини Кухтіної, президента Асоціації «Ягідництво України», ягоди утримують звання «суперфуду сьогодення».  Споживачі у розвинених країнах надають перевагу саме ягодам тому, що вони не просто смачні та корисні, але й значно зручніші в якості перекусу, враховуючи шалений темп життя.  

В Україні також зростає як виробництво ягід, так і внутрішнє споживання. Проте з експортом ситуація залишається досить складною. На думку Андрія Ярмака, економіста інвестиційного центру FАО, сезон експорту свіжої малини в Україні в поточному році можна вважати провальним. Але є й хороші новини. Лохина, яка є найбільш експортною культурою, не тільки користувалась активним попитом з боку експортерів, але й підкорила нові зовнішні ринки, зокрема - Сінгапур, що стало можливим завдяки активній співпраці FАО, ЄБРР та Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Втім, «найгарячішою» темою все ж таки були яблука. В поточному сезоні виробництво цих фруктів в Україні стало одним з найбільших, що призвело до досить серйозних проблем з реалізацією. Через малоактивний попит з боку переробників та вкрай низькі ціни на промислове яблуко садівники навіть лишали певну частку врожаю в садах, адже вважали їх збирання нерентабельним. Ситуація на свіжому ринку не надто краща – темпи збуту на внутрішньому ринку досить кволі. Проте, в плані експорту поточний сезон можна без перебільшення вважати справжнім проривом: українське яблуко уже підкорює ринки Сінгапуру, Сенегалу, Катару, Індонезії та має всі шансі попанувати ринок Індії.

Яблука

МАРКЕТИНГ

Яку б культуру не обговорювали експерті, всі вони сходилися в одному: бізнес-план в аграрному секторі, якій не містить статті витрат на маркетинг, приречений на провал. Вимоги покупців як європейських, так і українських, стають дедалі жорсткішими. Вони все більше звертають увагу не тільки на якість продукції, але й на зручність упаковки, на її безпечність як для здоров’я, так і для довкілля. Більш того, вже невдовзі основні тенденції будуть задавати споживачі покоління Z, які прагнуть купувати продукти, не відволікаючись від гаджетів та витрачаючи на це мінімум часу.

Конференція

ТОРГОВИЙ ФОРУМ  

Родзинкою ювілейної конференції стало проведення одразу двох торгових форумів. 5 грудня українські виробники мали змогу провести прямі переговори з найбільшими азійськими байєрами, які приїхали до Києва завдяки зусиллям і підтримці FАО, ЄБРР та УПОА. Найбільшу зацікавленість імпортери проявляли в закупівлі десертного яблука, здебільшого червоних сортів. При цьому особливу увагу вони приділяли питанню сортування та пакування.

Наступного дня, 6 грудня, відбувся вже  традиційний «Рітейл-центр», в рамках якого постачальники свіжих та заморожених овочів, фруктів та ягід зустрілися з провідними українськими роздрібними мережами,  а також з компаніями, які спеціалізуються на імпорті та експорті. Варто також зазначити,  що серед байєрів в цьому році були присутні і переробники, які мали на меті знайти партнерів на наступний сезон.

Форум 

Команда «АПК-Інформ: овочі та фрукти» щиро вдячна всім партнерам та учасникам за активну участь, бурхливі дискусії та продуктивні обговорення. Нам дуже приємно бачити таку кількість професіоналів, яким не байдужа подальша доля плодоовочевого сектору України, які прагнуть докласти максимум зусиль, щоб цей сегмент мав тільки позитивні тенденції розвитку. Ми разом з вами щиро віримо, що Україна не тільки здатна забезпечити внутрішній ринок якісними овочами, фруктами та ягодами, але й відкрити нові горизонти та продовжити експансію на світовий арені! 

Fruit-Inform 

ВІДГУКИ ПРО КОНФЕРЕНЦІЮ

Микола Барицький, ТОВ «Буковинський Сад»

Відвідувати дану подію компаніям, які працюють у плодоовочевому бізнесі, треба, на наш погляд, обов’язково. Навіть якщо ви не отримаєте сто відсотків нової інформації, ви маєте унікальну можливість зустрітись з багатьма учасниками ринку та «звірити годинники» з конкретних питань. Основною метою для нашої компанії була зустріч з новими компаніями – покупцями українського яблука. Зокрема, завдяки діяльності Української плодоовочевої асоціації (УПОА) ми провели переговори з представниками нового для нас напрямку - торгівлі з країнами Азії.

Також дуже важливо постійно зустрічатись з представниками вітчизняних мереж для підтримки ділових стосунків та обговорення подальших кроків у співробітництві. За традицією, організатори виділяють окремий день для проведення В2В-зустрічей.

Щодо місця та часу проведення події – для нас вони є ідеальними, й ми плануємо брати участь у конференції та торговому форумі наступного разу.

Наталія Коваленко, ТОФ «Старфрут»

Перше, що вважаю за потрібне сказати – зустрічатися потрібно, та неважливо, якою справою ми займаємося. Саме такі конференції є чудовим майданчиком для зустрічей людей. Що б не казали, але телефони й різні месенджери не можуть замінити живого спілкування.

Дуже сподобалась програма заходу, де було багато цікавих презентацій. Виділити хочеться такі, як доповідь Андрія Ярмака, де всі деталі сформульовані чітко та по суті. Також дуже важливим моментом для нашої компанії були зустрічі з новими східними партнерами, після яких я зробила чіткий висновок, що українському плодоовочевому бізнесу ще треба вчитись та вчитись. В теорії ми всі професіонали, а коли діло доходить до міжнародної торгівлі, то ми розуміємо, що десь не вистачає знань, а в деяких випадках – елементарного бажання.

В цілому конференція, торговий форум та виставка, хоч й не дуже масштабні події, але вони чітко спрямовані та дуже корисні для представників ринку фруктів, овочів та ягід, і ми плануємо брати активну участь у даних заходах і в подальшому.

 Руслан Беднар, ПП «Аграрна Компанія 2004»

Найбільш яскравою презентацією конференції вважаю виступ Сергія Тритенка про маркетинг та бренди. Мабуть так вважає багато учасників, беручі до уваги, яка концентрація слухачів була під час доповіді. Окрім цього, була ще маса цікавих та корисних виступів, на такі теми, як: використання бушелів для транспортування яблук на далекі відстані, органічне виробництво, сертифікація плодоовочевого виробництва, а також презентація про перспективні для експорту сорти яблук та вимоги до якості продукції.

Що стосується традиційного торгового форуму 6 грудня, то усі заплановані зустрічі з представниками вітчизняних мереж відбулися. З деякими з супермаркетів ми працюємо, з деяким починаємо налагоджувати співробітництво.

З технічного боку до організаторів немає жодного зауваження – все пройшло на  рівні! А місце та час проведення конференції для нашої компанії підібрані ідеально!

Роман Пеєв, ТОВ «Русбана Інжинірінг Україна»

Загальне враження від події - як завжди позитивне, і ми плануємо й надалі підтримувати конференцію своєю участю. Проте хотілося б, на правах постійних учасників, відзначити деякі моменти, на які організаторам слід звернути увагу. В першу чергу, це підхід до організації програми усіх трьох днів події. По-перше, хотілося б, щоб концентрація в цілому професійної аудиторії конференції залишалася б високою протягом усього часу її проведення. По-друге, на мою думку, потрібно більшу увагу звернути на можливість ведення активної дискусії поміж різними представниками плодоовочевого сектору. Що стосується виставки Fresh Business Expo, то хотілося б бачити від неї більш активного розвитку як у плані роботи з експонентами, так і з точки зору залучення відвідувачів.

Анатолій Кириченко, менеджер з постачання департаменту «Овочі та фрукти» компанії «Fozzy Group»

На жаль, у нас не було можливості бути присутніми на пленарній частині конференції – ми були тільки на торговому форумі «Рітейл-центр». Але в цілому ми залишились задоволеними подією. У нас не було жодної вільної хвилини, провели багато плідних переговорів та перспективних зустрічей. Один мінус: у нас не було нашого розкладу на столі, а компанії-постачальники іноді сварилися через час. Тож, це єдине побажання на наступний рік - щоб у нас була змога також контролювати регламент. Але ми залишилися дуже задоволеними і вважаємо захід вельми корисним для себе. Наступного року будемо!

Обсудить в форуме
Материалы по теме