Агроновости RSS

16 июля 2019, 15:51 АПК-Информ: овощи & фрукты

Прогноз виробництва та цін на плодоовочеву продукцію - аналіз дослідження 2018 року

Прогнозувати виробництво, а тим паче гуртові ціни на плодоовочеву продукцію на квітень наступного року - справа з не простих, й до таких аналізів багато людей відноситься дуже скептично.
Але проект «АПК-Інформ: овочі та фрукти» 10-й рік поспіль проводить дане дослідження за всіма ключовими плодоовочевими культурами, а прогноз на сезон 2019/2020 вже відправляється нашим клієнтам!

 

Чим ми користуємося при створенні кожного прогнозу:
- 15-річний досвід аналітики плодоовочевого ринку;
- найбільша база плодоовочевих компаній в Україні;
- єдина в Україні база балансів попиту та пропозиції за всіма основними овочами, фруктами та ягодами з більш ніж 10-ти річною історією;
- доступ до офіційних державних та комерційних джерел статистичної інформації з виробництва та міжнародної торгівлі;
- постійне спілкування та обмін інформацією з основними гравцями плодоовочевого ринку як з вітчизняними, так й з закордонними.

 

Щоб не бути голослівними, наведемо деякі спрогнозовані дані з минулорічного дослідження (травень/вересень) щодо цін на картоплю, овочі борщового набору та яблука на 1 квітня 2019 року.

  • Цибуля
Тенденції до подорожчання справдилися на 100%, і ціни станом на 1 квітня 2019 року зросли до 11 грн/кг, в той час як ще у вересні 2018 року ми оприлюднили прогноз у 10 грн/кг.
  • Морква
Передумови зниження цін у порівнянні з минулим роком через розширення площ у комерційних господарствах підтвердилися повністю, хоч падіння і не було таким суттєвим, як прогнозувалося. Ціни на 1 квітня 2019 року були на позначці 7,5 грн/кг, в той час як попередньо ми прогнозували 6 грн/кг.
  • Картопля
На 100% здійснилися очікувані тенденції до зростання цін відносно минулорічних, але через недостатню кількість якісної картоплі в Україні станом на 1 квітня 2019 року гуртові ціни вже дійшли до позначки 6,5 грн/кг,  в той час як попередньо ми прогнозували 4 грн/кг.
  • Яблука
Всі без винятку учасники ринку, включно з нами, прогнозували тенденцію зниження цін через перевиробництво у минулому році. На відміну від більшості, ми не були дуже кардинальними й враховували, що ймовірне збільшення експорту (яке підтвердилось за результатами сезону) запобігне різкому подешевшанню яблук на українському ринку. Оптимістичний прогноз проекту – 10 грн/кг станом на 1 квітня 2019 повністю не справдився, оскільки ціни «просіли» більш суттєво до 6 грн/кг. Але слід зазначити, що, на щастя, не справдилися також і більш песимістичні прогнози експертів ринку, які прогнозували повне знецінювання яблук до квітня 2019 року.
  • Капуста
Через активний експорт капусти восени 2018 року, капуста дійсно додала в ціні, як ми й прогнозували, проте аж до 15 грн/кг на 1 квітня 2019 року проти прогнозованих 8 грн/кг.
  • Буряк
Через додатковий тиск зі сторони інших позицій борщового набору, на додаток до суттєвого зменшення посадкових площ, ціни зросли до 8 грн/кг на 1 квітня 2019 р., ставши єдиною прогнозованою тенденцією, що не справдилася.
 
 
Детальний зміст та умови придбання дослідження розміщені на сайті.

 
З питань придбання дослідження та інших інформаційних послуг проекту, будь ласка, звертайтеся: 

 

+380 67 6343980 – Олександр Хорев, [email protected]

+380 96 4337857 – Олександра Манько, [email protected]

 

 

Обсудить в форуме
Материалы по теме