Агроновости RSS

23 апреля 2020, 10:42 АПК-Информ: овощи & фрукты

Головний акцент українські виробники у сезоні-2020/21 роблять на цибулі

Експерти проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» продовжують активно спілкуватись з українськими виробниками плодоовочевої продукції щодо їх планів з вирощування овочів та фруктів у сезоні-2020/21. Результати опитування будуть серед інших даних використані для щорічного дослідження «Прогноз виробництва та цін на плодоовочеву продукцію в Україні».

Наразі опитано більше 220 з 350 запланованих компаній, але отриманих даних достатньо, щоб обережно робити попередні висновки щодо виробництва основних овочевих культур борщового набору, картоплі та яблука.

Одним з головних проміжних результатів цьогорічного опитування є те, що найбільша увага українських виробників прикута до цибулі. За попередніми оцінками, професійні виробники планують збільшувати площі під цією культурою в середньому на 30%! Це попередні показники, але той факт, що площі під цибулею в Україні у 2020 році зростуть дуже суттєво, вже можна вважати остаточним.

Розширювати площу під цибулею у новому сезоні планують третина з опитаних виробників цього сегменту. Половина фермерів не планують корегувати площі порівняно з минулим роком, а 20% з опитаних планують навіть зменшити виробництво цибулі. Але саме через те, що зменшення,за словами виробників, планується набагато менш значне, загальний приріст посадкових площ під культурою буде значним.

Що спонукає українських виробників до нарощування обсягів виробництва саме цибулі? По-перше, у попередньому сезоні, а саме, у другій його половині, дефіцит цибулі на українському ринку призвів до активного імпорту продукції з усіх можливих напрямків. Враховуючи неврожай цибулі у сезоні-2018/19 і в країнах ЄС, легкими нові поставки цибулі для України назвати було важко. Як результат, наприкінці минулого сезону ми отримали рекордні за всю незалежність гуртові ціни на цибулю на рівні 22 грн/кг!

Як ми й прогнозували, площі під цибулею у сезоні-2019/20 зросли, а гарні погодні умови у період вегетації та збору врожаю дозволили закласти великі обсяги якісної цибулі у сховища. Тож за нашими оцінками, на сьогоднішній день можна чітко стверджувати, що  вітчизняної цибулі в сховищах українських виробників достатньо, щоб без дефіциту завершити сезон. Але у ситуацію на ринку втрутилися карантинні обмеження, які наразі діють в Україні та інших державах, щоб запобігти стрімкому розповсюдженню COVID-19. На фоні ажіотажного попиту, обмежень у торгівлі на відкритих майданчиках, розповсюдження інформації щодо корисних властивостей цибулі, тощо – ціни на цю позицію почали активно рости і вже доходили до відмітки у 16 грн/кг на початку квітня 2020 року.

Що буде з цінами на цибулю у новому сезоні, наскільки все ж таки зростуть посадкові площі, а головне, що буде відбуватися в цьому сегменті після нового, 2021 року буде проаналізовано у цьогорічному дослідженні в середині травня 2020 року.

Обсудить в форуме