Агроновости RSS

29 апреля 2020, 10:46 АПК-Информ: овощи & фрукты

Ризик vs пасивність. Наміри фермерів щодо вирощування капусти та буряку в Україні у 2020 році

Капуста та буряк відносяться до головних овочів борщового набору, які в Україні вирощуються, зберігаються та реалізуються протягом усього сезону. Саме тому ці культури також присутні у щорічному дослідженні проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» - «Прогноз виробництва та цін на плодоовочеву продукцію в Україні у сезоні-2020/21». На сьогодні опитано більше 80% компаній, то можна зробити попередні висновки щодо планів фермерів з вирощування цих культур у 2020 році.

Капуста є однією з найбільш ризикованих культур борщового набору. В цьому сегменті зміни площ чи неочікувані погодні умови призводять до кардинальних зрушень ринкової ситуації, про що яскраво свідчать минулі сезони. Недаремно представники плодоовочевого бізнесу часто висловлюються про капусту як культуру «на якій можливо швидко заробити й одночасно швидко втратити».

Попередній сезон капусти в Україні завершувався стрімким зростанням цін. Тоді така динаміка була спровокована обмеженою пропозицією, адже у першій половині минулого сезону капусту активно експортували. Це підштовхнуло фермерів збільшити площі під капустою навесні 2019 року. Як результат, маємо на сьогодні стабільні ціни, які не можуть подолати рівень навіть в 5 грн/кг, що є дуже низьким показником на думку багатьох виробників.

Та не дивлячись на це, українські фермери, хоч і обережно, але планують збільшити посадкові площі під капустою у сезоні-2020/21. Це може негативно вплинути на формування цін, адже, якщо погодні умови протягом весни-літа 2020 року будуть сприятливі, а експорт  цієї культури не буде розвиватись, пропозиція капусти суттєво зросте.

Буряку вітчизняні фермери приділяють мінімальну увагу. Ця культура вирощується суто для внутрішнього ринку, а ціни на нього протягом сезону залежать від цінової динаміки в інших сегментах овочів борщового набору, в першу чергу – в сегменті моркви.

Вперше за декілька років, за попередніми оцінками намірів фермерів, площі під буряком у 2020 році можуть зменшитись відразу на 7%. З цього можна зробити припущення, що навіть за сприятливих погодних умов, в Україні може виникнути дефіцит буряку на ринку у другій половині майбутнього сезону, а ті фермери, які будуть мати в наявності якісну продукцію у березні-травні 2021 року, можуть сподіватись на більш високі ціни ніж зараз.

Обсудить в форуме
Материалы по теме