Агроновости RSS

8 мая 2020, 13:01 АПК-Информ: овощи & фрукты

Попри песимістичні очкування сезону-2019/20 українські виробники яблук впевнено йдуть у новий

У 2019 році в Україні через погодні катаклізми був зібраний один з найгірших за останні роки врожай яблук. Як наголошували садівники, низькими були не тільки кількісні, але і якісні параметри вітчизняного яблука.

Проект «АПК-Інформ: овочі та фрукти» підбиває підсумки сезону та оцінює перспективи розвитку яблучного ринку в рамках щорічного дослідження «Прогноз виробництва та цін на плодоовочеву продукцію в Україні у сезоні-2020/21».

На сьогоднішній день можна констатувати, що, дійсно обсяги яблук, які були продані за межами України, скоротились. Якщо порівнювати результати від початку сезону до лютого включно, то в сезоні-2018/19 українські садівники експортували близько 36 тис. тон яблук, в той час як до 1 березня 2020 року цей показник не дістався позначки навіть у 17 тис. тон.

Але є й позитивний момент цього сезону! Не дивлячись на недостатню кількість яблука в Україні, вітчизняні виробники продовжували пошуки нових напрямків збуту за кордоном, й відправляли незначні обсяги продукції до країн, з якими до цього не була налагоджена співпраця. Таким чином, географія експорту яблук у поточному сезоні значно збільшилась, й на сьогоднішній день вона охоплює вже 35 країн!

Щодо планів з вирощування яблук у сезоні-2020/21, то українські садівники, хоч й незначною мірою, продовжують заміщати старі сади новими, інтенсивними насадженнями. Не дивлячись на це, загальна площа під яблуком в Україні у 2020 році залишиться на минулорічному рівні.

За сприятливих погодних умов навесні та влітку 2020 року експерти не виключають можливість чергового перевиробництва яблук в Україні. Вже на сьогоднішній день фермери оцінюють втрати нового врожаю яблук на рівні 5-15% через квітневі заморозки, а початок травня супроводжується зниженням середньодобових температур та постійними дощами практично по всій території України. Ці фактори, особливо у період масового цвітіння дерев, також безпосередньо вплинуть на якість та кількість майбутнього врожаю.

Нинішній сезон яблук задовольняє виробників з точки зору цін на яблуко, які, до речі, й на сьогодні продовжують зростати. Станом на 8 травня діапазон цін реалізації вітчизняного яблука складає вже 10-20 грн/кг. що майже вдвічі перевищує ціни на початку травня минулого року.

Обсудить в форуме
Материалы по теме