Агроновости RSS

16 июля 2021, 14:01 АПК-Информ: овощи & фрукты

Яблучний сезон-2021/22 – битва за маржу та експорт!

Битва за маржу та експорт, за попередніми прогнозами аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», будуть ключовими факторами нового яблучного сезону-2021/22 для виробників України.

«Інтенсифікація виробництва, сприятливі погодні умови цього року, збільшення частки якісного яблука – все це з вірогідністю на 99% призведе до того, що новий яблучний сезон не буде схожим на два попередніх в України, а нагадуватиме більше умови останнього рекордного 2018 року», коментує ситуацію Олександр Хорев, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», напередодні одинадцятої щорічної конференції «Яблучний бізнес України-2021». «Вже з вересня цього року українські виробники знову почнуть звертати активну увагу на експорт після двох сезонів його стрімкого зниження, проте тут їх можуть чекати зовсім неприємні відмінності від ситуації трьох років тому».

По-перше, морська логістика яблук на ключові преміум-напрямки експорту (Близький Схід та Південно-Східна Азія) в цьому році подорожчає. І хоча, за прогнозами українських логістичних компаній, вартість морського фрахту збільшиться лише на 5-10%, це зростання може бути доволі критичним для кінцевої ціни за якісне яблуко, яке отримує виробник.

«В умовах зростання цін на фрахт та постійного збільшення вартості виробництва в Україні, треба готуватись працювати з яблуком з мінімальною маржою, особливо в умовах, коли експорт знову буде питанням номер один на яблучному ринку», погоджується Дмитро Крошка, засновник ТзОВ «АУСП ФРУТ». «А отже, факт просідання цін у новому сезоні більш ніж імовірний в умовах збільшення валового збору яблук в Україні».

По-друге, за два сезони поспіль, поки українські виробники насолоджувались відносно високими цінами на яблуко на внутрішньому ринку та забували про експорт, і на Близькому Сході, і в Південно-Східній Азії з’явилися нові потужні та амбіційні гравці яблучного ринку.

«Туреччина за останні роки активно розвиває як виробництво, так і експорт яблук, і вже є потужним гравцем на Близькому Сході. Іран взагалі в нинішньому сезоні стане ключовим світовим експортером цих фруктів і може з легкістю переорієнтувати поставки на ті ринки, де раніше була присутня Україна», продовжує Олександр Хорев. «В країнах Південно-Східної Азії конкуренція в цьому сезоні також може бути і з постачальниками з Китаю, який знаходиться ближче та також активно розвиває сегмент якісного десертного яблука».

Нагадуємо, що тематика продажів яблук в новому сезоні буде ключовою на конференції «Яблучний бізнес України-2021», яка відбудеться вже 12-13 серпня в центрі яблучного виробництва країні – Чернівецькій обл. Участь у конференції приймуть як покупці яблук на внутрішньому ринку, так і експортери й виробники – усього близько 250 представників яблучного бізнесу.

Для виробників яблук діють найвигідніші умови реєстрації і знижки до 20% на реєстраційні внески!

Деталі програми конференції будуть оголошені вже на наступному тижні, слідкуйте за новинами події, щоб не пропустити.

Генеральний спонсор конференції – компанія «Сингента». Ексклюзивний спонсор – компанія «Вітал Трейдинг». Торгівельний партнер конференції – «АУСП ФРУТ». Партнерами проведення яблучної події в цьому році є Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) в рамках ініціативи EU4Business, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO), Українська Плодоовочева Асоціація (УПОА), проекти East-Fruit та Sapienza.media.

З питаннями щодо участі у заході, будь ласка, звертайтеся:

Євген Кузін

+380 96 5836323, [email protected]

Олександра Манько

+380 96 1319287, [email protected]

Обсудить в форуме
Материалы по теме