Агроновости RSS

8 апреля 2022, 12:44 АПК-Информ: овощи & фрукты

Імпорт з ЄС знижує ціни на борщовий набір. Старт сезону вітчизняного тепличного томату

Географія найгарячіших точок станом на 44-й день бойових дій. Під тимчасовою російською окупацією продовжують знаходитись повністю або частково Харківська, Луганська, Донецька, Запорізька, Херсонська області та АР Крим. Українські війська продовжують тримати героїчну оборону під Харковом, на донбаському напрямку та в Маріуполі, а контратака України повністю виштовхнула загарбників з Житомирської, Київської, Чернігівської, Сумської та Миколаївської областей. Основним районом активних бойових дій залишається Донбас, а рашистські військові сили продовжують знищувати військову та цивільну інфраструктуру України, ставлячи акцент на ударах по нафтобазам та нафтосховищам біля мирних міст по всій території нашої держави. Проте керівництво України застерігає усіх мешканців, які повертаються до північних областей, бути дуже обережними и добре зважити свої рішення щодо переміщення, тому що ситуація у вищезазначеному регіоні може стрімко змінитися й загостритися.

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Звільнення територій Чернігівської та Сумської областей, а також подальше налагодження внутрішньої та зовнішньої логістики зуміли переламати ціновий тренд на українському ринку борщового набору, і ця продукція у деяких випадках почала поступово дешевшати. Ситуація з цінами почала дещо вирівнюватись у різних регіонах України за виключенням окупованих південних районів, які залишаються відрізаними від основної частини країни і до сьогодні мають серйозні цінові відхилення.

Повернення на ринок великих овочесховищ з раніше окупованих областей та активний імпорт (пік якого фіксувався декілька тижнів тому) мали особливо відчутний вплив на ринок картоплі, ціни на яку зараз лише на третину перевищують довоєнний рівень.

В Україні на поточному тижні також стартував сезон вітчизняних тепличних томатів з цін, які були вдвічі вищими за минулорічні! Деякі тепличні комбінати взагалі не запустилися в роботу в цьому році, інші значно скоротили свої обсяги виробництва через енергетичну кризу та війну, а певна їх кількість взагалі продовжили знаходитись у зоні активних бойових дій.

У той же час поточні ціни на томати з Туреччини також залишаються вдвічі, а то й втричі вищими за минулорічні через збільшений попит у країнах ЄС за рахунок збільшення тимчасових переселенців з України, дорогу логістику та неможливість паромних відправок з Туреччини в Україну.

Попередні очікування від сезону-2022/23 в сегменті борщового набору!

Силами аналітичного департаменту проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» було проведено моделювання розвитку ситуації на ринку овочів борщового набору в сезоні-2022/23. Попереджаємо, що це не є точним прогнозом, а лише відображенням очікування впливу певних факторів на розвиток ринку.

В моделюванні розглядається повна втрата площ під овочевими культурами в Херсонській області та частині Запорізької області, а також їх різке зниження в тих регіонах, де були або продовжуються активні бойові дії.

Втрата південних регіонів також призведе до відсутності озимих та ранніх овочів на українському ринку та орієнтації цін на можливий імпорт. Отже, початкові ціни сезону очікуються на достатньо високому рівні, і вони також будуть орієнтиром на ціни більш пізніх овочів.

Моделювання розвитку ситуації також передбачає зниження кількості населення, яке знаходиться в Україні на 11% меншим від 2021 р. (це емігранти, які виїхали з України до інших країн, а також населення, яке залишається на окупованих територіях). Рівень свіжого споживання на душу населення моделюється таким чином, щоб складати середній показник за останні роки, проте у разі значного зростання цін він буде нижчим.

Окупація українських областей та активні бойові дії можуть призвести до різкого зниження посівних площ під усіма категоріями борщового набору. Дефіцит та здороження палива, посівного матеріалу, добрив, засобів захисту рослин, за попередніми очікуваннями, може призвести до найнижчої середньої врожайності овочів за останні роки.

У результаті, внутрішнє виробництво знизиться, ринок буде потребувати значних обсягів імпорту, а ціни на плодоовочеву продукцію з більшою вірогідністю - зростуть. Якщо те населення, яке виїхало за кордон, почне повертатися до України, то дефіцит продукції буде ще більш відчутним.

Станом на сьогодні, найбільший дефіцит очікується у сегментах картоплі та цибулі ріпчастої. Обсяги потенційно необхідного імпорту картоплі може сягати близько 300 тис. тонн, тоді як додаткової цибулі для звичного рівня споживання буде необхідно більше 100 тис. тонн. Декілька десятків тисяч тон імпорту буде також необхідно для нормального функціонування ринку моркви та буряку.

Обсудить в форуме
Материалы по теме