Агроновости RSS

15 апреля 2022, 12:48 АПК-Информ: овощи & фрукты

Недостатня пропозиція буряка фіксується в Україні та Польщі, а на ринку томатів встановлені нові цінові рекорди

Географія найгарячіших точок станом на 51-й день бойових дій. Під тимчасовою російською окупацією продовжують знаходитись повністю або частково Луганська, Донецька, Запорізька, Херсонська, Миколаївська області та АР Крим. Від військ російського агресора поступово звільняються Київська, Житомирська, Чернігівська, Сумська та Харківська області України. Частково, війська окупанта витісняють з території України  ЗСУ, але у більшості випадків противник відводить свої угруповання, щоб перегрупуватися для активних дій у інших регіонах нашої держави, в першу чергу, на сході та півдні.

Українські війська продовжують тримати героїчну оборону під Маріуполем, Миколаєвом та окремими містами Запорізької області, в той час як найнапруженішою ситуація протягом останнього тижня продовжувала залишатися на Донбасі.

На відміну від початку квітня, цього тижня зафіксовано зменшення ракетних обстрілів ворогом мирних міст Украйни, а в деякі дні сирени повітряної тривоги у багатьох містах вмикались лише епізодично. Головними мішенями повітряних військ окупантів як і раніше були нафтобази,  військові частини та аеропорти України.

 

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

У першу чергу, слід зазначити, що новий плодоовочевий сезон на територіях України, які навіть нетривалий час були під контролем окупантів, оперативно розпочати не вдасться. Головною проблемою, яка потребує багато часу для вирішення, є заміновані райони звільнених територій, й великі ділянки сільгоспугідь у тому числі. На додачу до цього фіксуються дефіцит ПММ, нестача посадкового матеріалу та якісних ЗЗР. Вже є можливість припустити, що далеко не усі фермерські господарства України зможуть втілити свої попередні плани щодо посадки овочів борщового набору та картоплі.

Частково активні бойові дії, а частково й дуже низький валовий збір буряка в Україні восени 2021 року призвели до відчутного зменшення пропозиції цієї продукції на ринку станом на середину весни поточного року. Збалансувати пропозицію до існуючого попиту не допомогло навіть налагодження сполучення головних регіонів вирощування та зберігання буряка із найбільшими центрами споживання. Дисбаланс на цьому ринку призвів до зростання гуртових цін на буряк наприкінці поточного тижня.

Іншим фактом, який викликав увагу експертів, стало здороження буряку протягом останнього тижня на 16% у Польщі, яка на сьогодні є практично єдиним постачальником цього овочу в Україну. За словами представників польських гуртових компаній, відпускні ціни на буряк збільшуються завдяки високому попиту з боку України й через те, що обсяги запасів продукції у сховищах польських виробників дуже стрімко скорочуються.

Також не можна не згадати встановлення рекордних цін на тепличні помідори на українському ринку, які досягли найбільших значень для середини квітня за усю історію незалежності України. Слід нагадати, що ціни на помідори в Україні почали підвищуватись ще з початку січня поточного року й здешевлення до цього часу жодного разу не фіксувалося. У зимові місяці томати зазвичай вирощуються тільки у поодиноких комбінатах, в той же час постійне здороження енергоресурсів й надалі призводило до скорочення існуючого виробництва. В той же час, у Туреччині, головному постачальнику тепличних овочів в Україну, спостерігалася зміна обороту вирощування томатів.

З початку війни Росії проти України були повністю чи частково зруйновані декілька великих комбінатів, частково була окупована значна територія держави, що зробило неможливою безперешкодну торгівлю між окремими містами та регіонами. Коли з останнього тижня березня в Україні розпочався новий сезон тепличних томатів, а торгівельна логістика між головними споживчими центрами країни почала налагоджуватися, на ринку томатів в черговий раз було зафіксовано поступове зменшення пропозиції. Головним чинником стала прохолодна дощова погода, яка переважала протягом останнього тижня практично на всій території України, що, у свою чергу, суттєво призупинило дозрівання врожаю томатів у тепличних комбінатах.

Також варто зазначити, що на українському ринку томатів було зафіксовано здешевлення помідорів, що постачались з Туреччини, практично на 20% за останній тиждень. Не дивлячись не те, що якість імпортних томатів на ринку оцінювалась як висока, через низьку купівельну спроможність реалізувати весь завезений на цей час обсяг помідорів за раніше встановленими цінами виявилося неможливим. Як результат, ціновий діапазон на тепличні томати в Україні за підсумками звітного тижня значно розширився, але ці дії можуть і не призвести до підвищення попиту покупців.

 

Короткострокові прогнози та очікування

У короткостроковій перспективі головною змінною для ринку овочів борщового набору є обсяг закладеного на зберігання буряка минулорічного врожаю у сховищах в Польщі. Саме цей фактор визначає, чи вистачить цієї продукції до кінця поточного сезону як на українському ринку, так і у самій Польщі.

 Щодо тепличних овочів та томатів у тому числі, то з найбільшою вірогідністю раніше встановлена тенденція підвищення цін зміниться на протилежну. У першу чергу, у сегменті тепличних томатів на українському ринку й раніш низька купівельна активність, за подальшого здороження продукції, буде стрімко знижуватися. Другим важливим чинником, що призведе до здешевлення томатів буде збільшення пропозиції помідорів на внутрішньому ринку, як тільки в Україні встановиться сонячна й тепла погода, а новий сезон в місцевих комбінатах увійде в активну фазу.

Обсудить в форуме
Материалы по теме