Агроновости RSS

29 апреля 2022, 17:23 АПК-Информ: овощи & фрукты

Подвійні стандарти плодоовочевої торгівлі на Херсонщині та здорожчання торішньої капусти в Україні

 

Географія найгарячіших точок станом на 65-й день бойових дій

Вже більше двох місяців продовжується жорстке військове протистояння ЗСУ російському агресору.

Найгарячішою ситуація залишається у Маріуполі, де героїчні підрозділи українських військ продовжують втримувати оборону й не віддають місто-герой  України під повний контроль російській орді.

Також гаряче залишається по усій лінії розведення на донецькому та луганському напрямках й саме на Донбасі продовжують зосереджуватись найкращі сили як нападників, так й українських захисників, й за прогнозами військових експертів, саме на східному напрямку України ще тільки очікується найбільш жорстке протистояння у цій війні.

Слід зазначити загострення ситуації з початку звітного періоду на кордоні України з невизнаним Придністров’ям, де, за даними розвідки, зосереджено декілька тисяч кадрових військових РФ.

Також, на поточному тижні мирні міста України: Київ, Харків та Одеса зазнали чергових ракетних ударів Росією, а сирени тривоги вмикались в усіх без виключення регіонах нашої держави.

 

 

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Подвійні стандарти плодоовочевої торгівлі у звітний період на Херсонщині вже чітко простежувались відразу у декількох сегментах на ринку ягід та овочів.

Нагадаємо, наразі уся Херсонська область України окупована російськими загарбниками й на місцях встановлена тимчасова окупаційна влада. Через російські блокпости практично неможливо постачати будь-яку продукцію з Херсонщини у інші регіони України й у той самий час, покупці з Криму та південних регіонів країни-загарбника безперешкодно закуповують плодоовочеву продукцію в українських фермерів, як торішню, так й перші ягоди нового сезону.

Саме з цього факту відкриваються цікаві закономірності щодо торгівлі одним тим  самим типом продукції у різних напрямках. Наприкінці поточного тижня гуртові партії суниці садової з теплиць на Херсонщині реалізувались покупцям з Криму та РФ у середньому за 100 грн/кг, коли покупці з інших регіонів України – ті, які мали змогу вивозити продукцію з окупованої території – вже платили не менш ніж 150 грн/кг.

У сегменті цибулі врожаю 2021 року схожа ситуація. У бік Криму гуртові партії продукції відправлялись не дорожче, ніж 6 грн/кг, а у вільні від агресора регіони України та сама продукція відправлялась вже за цінами й у 9 грн/кг.

Як висновок, українські споживачі змушені купувати продукцію в місцевих виробників на третину дорожче ніж окупанти. Головними причинами цього факту виступають: обмеження вільної логістики між окупованими територіями, контроль тимчасової влади над усіма об’єктами водопостачання та відсутність будь-яких вимог  до продукції з боку кримських та російських покупців, які здебільшого купували продукцію безпосередньо у господарствах у власну тару чи насипом, не звертаючи особливої уваги на якісні показники товару.

Ще одним цікавим моментом на поточному тижні в Україні було здорожчення торішньої капусти, запаси котрої у сховищах продовжували стрімко зменшуватись, в той час як кількість імпортної продукції не завжди задовольняла існуючий на внутрішньому ринку країни попит. І це у той час, коли значна частина населення України мігрувала, а інша частина знаходилась на окупованих російськими загарбниками територіях.

 

 

Короткострокові прогнози та очікування

У короткостроковій перспективі недостатня пропозиція саме торішньої капусти на ринку й надалі буде робити цю позицію найдефіцитнішою серед усього борщового набору. Також не виключаються й проблеми стабільної пропозиції коренеплодів на внутрішньому ринку України. Менше проблем у найближчі тижні буде із цибулею, а у сегменті картоплі пропозиція на ринку й надалі буде повністю задовольняти усі потреби українських покупців.

Обсудить в форуме
Материалы по теме