Агроновости RSS

27 мая 2022, 13:17 АПК-Информ: овощи & фрукты

Подвійні стандарти торгівлі плодоовочевою продукцією в Україні призвели до різниці у цінах до 30 разів та захмарні прайси на ранню капусту!

Географія найгарячіших точок станом на 93-й день бойових дій. Президент України Володимир Зеленський офіційно подовжив  військовий стан до 23 серпня 2022 року й Верховна Рада України майже одностайно підтримала Указ головнокомандуючого.

Наступного тижня війна розпочата росією проти України досягне відмітки у 100 днів. За цей час війська агресора, використовуючи практично всі можливі види озброєння вбили тисячі мирних українських людей, зруйнували велику кількість промислової, логістичної та житлової інфраструктури у нашій державі. Також, поступово збільшується площа окупованих українських територій й станом на кінець звітного тижня це уся Херсонська область, велика частинна Запорізької та частково території у Миколаївській, Сумській, Донецькій та Луганській областях нашої держави.

Максимальна увага цього тижня була прикута саме до останньої вищезгаданої області, де за інформацією оперативного штабу України сконцентрувалися великі угруповання  військ окупанта, які у рази перевищують чисельність наших захисників, як у важкій техніці, так й у живій силі. Підрозділи ЗСУ мужньо продовжують утримувати оборону у цьому напрямку й подальший успіх у операції, на думку експертів, повністю залежить від оперативності підкріплення оборонних редутів живою силою та важкою технікою у самому гарячому місті на мапі військового протистояння.

На додачу, у ніч з четверга на п’ятницю, було зафіксовано чергове загострення військової ситуації з повітря, коли ракетними ударами було атаковано передмістя Дніпра. Й нажаль, українська ППО не відпрацювала у даному випадку на 100 %, що й призвело до нових жертв та зруйнувань.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Станом на останній тиждень травня 2022 року подвійні стандарти торгівлі плодоовочевою продукцією в Україні стали ще більш вираженими. У сегментах окремих позицій, як наприклад – тепличний огірок, різниця гуртових цін у окупованих російськими загарбниками регіонах та на територіях України вільних від бойових дій досягла неймовірних 30 разів!

 Кліматичні особливості й сезонність вирощування окремих культур на різних територіях України призвели до збільшення різниці у гуртових цінах й на ранню капусту до 10 разів! На Херсонщині пропозиція ранньої білоголової капусти цього тижня суттєво переважала попит й місцеві виробники віддавали наявні партії продукції практично за безцінь. Роком раніше, рання капуста із півдня України успішно торгувалася у всіх без виключеннях регіонах, а головне вона була доступною для усіх верств нашого населення.

Додатковий внесок у встановлення високих цін на плодоовочеву продукцію в Україні внесли суттєві перепони із пальним, причому по всій території нашої Держави без винятків. За інформацією представників гуртових компаній та перевізників, логістика всередині країни у порівнянні із січнем місяцем поточного року, саме через проблеми з пальним та його удорожчанням – підскочили у 2 рази! Тобто, якщо у січні 2022 року витрати на постачання 20 тон плодоовочевої продукції зі Львову до Києва складали максимум 35 тис. гривень, сьогодні цей самий маршрут вже буде коштувати 70 тис. гривень та більше.

 Короткострокові прогнози та очікування

Сьогодні можна чітко констатувати, що із усіх доступних позицій плодоовочевої продукції в Україні залишається лише торішня картопля, якої ще достатньо у сховищах місцевих виробників й вистачить до масового надходження на ринок необхідної кількості картоплі нового врожаю. Щодо інших овочів, очікувати стрімке зниження цін, які встановилися станом на кінець цього тижня не приходиться раніше ніж на ринок почнуть надходити нові партії продукції із центральних, західних та північних регіонів нашої країни.

За словами українських фермерів, вже з перших днів червня поточного року очікується збільшення пропозиції ранньої капусти та картоплі на внутрішньому ринку.

Щодо сегменту фруктів та ягід, то з початку літа 2022 року буде суттєво послаблений тиск на відпускні ціни гуртових партій суниці садової. Протилежна ситуація очікується у сегменті черешні, коли перші партії кісточкових, навряд чи будуть доступними для споживачів в Україні, через те, що велика кількість виробництва даних  фруктів ранніх сортів наразі знаходиться під окупацією у Запорізькій та Херсонській областях.

Обсудить в форуме
Материалы по теме