Агроновости RSS

10 июня 2022, 13:40 АПК-Информ: овощи & фрукты

Падіння цін на ранню капусту та картоплю й рекордно дорогі столові буряки

Географія найгарячіших точок станом на 107-й день бойових дій.

За останній тиждень ситуація на передовій не зазнала суттєвих змін. Активні бої продовжували точитися в Луганській та Донецькій областях, проте значної переваги не було здобуто жодної із сторін; триває жорстке протистояння за контроль над м.Сєвєродонецьк.

На південному напрямку військові РФ зосереджували зусилля на покращенні свого тактичного положення та поповненні запасів, тож ЗСУ вдавалося потрохи звільняти деякі дрібні населені пункти та завдавати ударів по скупченню ворожих сил. В той же час, противник проводив обстріл Миколаєва та області.

В Харківській області продовжувалися значні обстріли з боку російської армії з метою утримання зайнятих рубежів. Окрім того, відкривався вогонь по прикордонним населеним пунктам в Чернігівській та Сумській областях; завдавалися також ракетні удари по містах зі всієї території України.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Чергові зміни ринкової ситуації були зафіксовані на плодоовочевому ринку України за результатами звітного тижня. Головне, що більшість наших попередніх короткострокових прогнозів, щодо розвитку ситуації у сегментах овочів борщового набору, картоплі, ягід та фруктів – були вірними.

Першим підтвердженням вищезазначеного є помітне здешевлення білоголової капусти ранніх сортів, передумови до якого аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» відзначили ще тижнем раніше. Дійсно, перші великі партії ранньої капусти потрапляють на внутрішній ринок України саме з Херсонщини. Тож окупація цього регіону призвела до створення певного дефіциту продукції на територіях, вільних від бойових дій.

Ще з початку поточного тижня від виробників центральних та західних областей України почала надходити інформація про початок збору врожаю капусти в господарствах. Як результат, ціни на капусту ранніх сортів в Україні зменшилися на 15-25% відносно до попереднього звітного періоду.

Менш суттєво, приблизно на 10-15% за останні сім днів, знизились відпускні ціни на ранню картоплю в Україні. Причини закріплення негативних цінових тенденцій у цьому сегменті повністю співпадали з факторами, що призвели до здешевлення капусти.

Найбільш дорогою позицією овочів борщового набору в Україні, напередодні другої декади червня, залишається столовий буряк. Справа в тому, що у місцевих виробників цих коренеплодів сховища опустіли вже більше ніж місяць тому, тож пропозиція компенсувалася продукцією, завезеною з Польщі. Проте цього тижня практично всі польські компанії завершили реалізацію останніх партій продукції. Наразі, гуртові ціни на столові буряки врожаю 2021 року в Україні майже досягли позначки в $1/кг, а пропозиція на внутрішньому ринку залишається недостатньою.

 Короткострокові прогнози та очікування

На думку експертів ринку, негативні цінові тенденції у сегменті капусти зберігатимуться й найближчими тижнями. Кардинальні зміни цінової ситуації у даному сегменті можуть відбутися вже з настанням липня, коли буде традиційний перехідний період між ранніми та середніми сортами капусти.

Щодо сегменту «молодої» картоплі, ситуація на ринку буде розвиватися аналогічно. Наразі є усі передумови до подальшого зменшення цін на дану продукцію. На додачу, підтримку подальшому ціновому зниженню у сегменті ранньої картоплі будуть надавати наявні обсяги торішньої картоплі у сховищах місцевих фермерів.

За словами аналітиків, подібний сценарій розвитку ситуації найближчим часом можна буде спостерігати й у сегменті коренеплодів, коли розпочнеться масовий збір врожаю буряків та моркви ранніх сортів у господарствах центрального та західного регіонів України.

Обсудить в форуме
Материалы по теме