Агроновости RSS

22 июля 2022, 15:39 АПК-Информ: овощи & фрукты

Стрімке зниження цін на лохину й аналогічні тенденції на ринку томатів

Географія найгарячіших точок станом на 149-й день бойових дій.

Досягнення ЗСУ. Українська армія продовжує впевнено просуватися на південному напрямку та за останній тиждень були звільнені ще декілька населених пунктів у Херсонській області. ЗСУ продовжували поступово знищувати російські склади боєприпасів на тимчасово окупованих територіях та завдавати ударів по скупченню ворожих сил, позбавляючи РФ значної частини військових ресурсів.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Ракетні удари зі сторони РФ цього тижня, як й у попередній звітний період, були особливо масованими та руйнівними. Найгірші наслідки влучання ракет були у містах Дніпро, Харків, Краматорськ та Миколаїв. Удари здійснювалися переважно по промисловій та цивільній інфраструктурі, як результат – черговий раз не обійшлось без втрат серед мирного населення. Кожного дня протягом поточного тижня з систем залпового вогню обстрілювались міста Нікополь та Миколаїв. Також чергових атак з «Градів» зазнали Апостолівська та Криворізька громади у Дніпропетровській області.

Головні бойові протистояння. Протягом звітного тижня головні бойові сутички перемістилися зі східного напрямку на південь України. Здебільшого саме ЗСУ були ініціаторами нових протистоянь, а війська окупантів все частіше укріплювали оборону раніше зайнятих позицій. Бойові сутички продовжували фіксуватись й на територіях Донецької та Луганської областей, а також на харківському напрямку.

Окуповані території. Під контролем російського агресора залишаються: АР Крим, південно-східна частина Харківської області, значні території Херсонської та Запорізької області, Донецька та Луганська область – майже повністю.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Практично усі попередні прогнози аналітиків щодо розвитку ситуації на плодоовочевому ринку України у сезоні-2022/23 продовжували справджуватись і протягом останнього тижня. Головна увага учасників ринку була прикута до сегменту лохини й подальшого здешевлення однієї з найдорожчих у світі ягід на українському ринку. Експерти проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» вважають ситуацію на ринку лохини, що склалася цього сезону, повністю закономірною. Третій тиждень поспіль місцеві виробники майже щодня корегують відпускні ціни на зібраний врожай, оскільки пропозиція лохини на внутрішньому ринку продовжує збільшуватись, що тільки надає підтримку раніше встановленим негативним ціновим тенденціям.

Передумовою вище представленої ситуації були сприятливі погодні умови навесні та першій половині літа для вирощування лохини, як і інших ягід цього сезону. Іншими важливими факторами, які продовжують надавати підтримку падінню цін на лохину, є збільшення посадкових площ під ягодою за останні 5-7 років й початок плодоношення нових великих плантацій у північних та західних регіонах України. Також не слід відкидати факт вимушеної міграції за межі нашої держави головних споживачів ягід в Україні, а саме близько 6 млн. жінок та дітей.

 Не дивлячись на окупацію військами Росії більшої частини Херсонської та Запорізької областей України, ціни на томати за результатами звітного тижня суттєво знизились. Головною причиною цього було збільшення пропозиції помідорів відкритого ґрунту, які потрапляли на внутрішній ринок із господарств Миколаївської, Дніпропетровської, Одеської та вільної від окупантів частини Запорізької областей України. За сприятливих погодних умов збільшена пропозиція саме ґрунтових помідорів на ринку змусила корегувати відпускні ціни на свою продукцію й представників тепличних господарств.

 Короткострокові прогнози та очікування

 Враховуючи усі фактори, можна сміливо припустити, що ціни на лохину цього сезону ще й близько не наблизились до мінімальних позначок, через те що збір ягід у деяких господарствах тільки входить в активну фазу. До того ж, українські виробники не мають впевненості щодо активного експорту лохини у країни ЄС, через високі очікування на врожай у країнах-виробниках лохини у Європі. Крім того, не варто відкидати й логістичні труднощі, виникненню яких сприяло вторгнення російської армії в Україну.

Протилежні прогнози розвитку ситуації на ринку аналітики висувають щодо сегменту кавунів та динь. Як й прогнозувалось раніше, місцеві споживачі навряд чи зможуть ласувати доступними баштанними з головного регіону виробництва – Херсонщини. Крім цього, нещодавнє оновлення курсів іноземних валют в НБУ, більш за все не буде сприяти збільшенню постачання кавунів та динь з інших країн.

Обсудить в форуме
Материалы по теме