Агроновости RSS

29 июля 2022, 15:31 АПК-Информ: овощи & фрукты

Разом з лохиною в Україні стрімко дешевшає й малина, а слива залишається найбільш доступним фруктом

Географія найгарячіших точок станом на 156-й день бойових дій.

Досягнення ЗСУ. Українська армія продовжує готуватись до активного контрнаступу на окуповані ворогом території півдня України. Цього тижня силами ЗСУ був критично пошкоджений Антонівський міст, який слугував окупанту важливим ланцюгом у постачанні зброї, боєприпасів та іншого МТЗ.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Ракетні удари зі сторони РФ цього тижня, як минулого звітного періоду, були особливо масованими та руйнівними, а їх кількість суттєво збільшилась у порівнянні з попереднім тижнем. Розширилася й географія атакованих українських міст у різних регіонах держави. Ракетних та артилерійських обстрілів зазнали наступні українські міста: Миколаїв, Кривий Ріг, Нікополь, Соледар, Бахмут, Краматорськ, Покровськ, Харків та території поблизу Києва, Сум, Чернігова, Одеси, Запоріжжя та інші.

Головні бойові протистояння. Протягом звітного тижня головні бойові сутички були зафіксовані як на східному, так й на південному напрямках протистоянь. На харківському напрямку також відчувалась деяка напруга через присутність великої кількості живої сили та бойової техніки противника.

Окуповані території. Під контролем російського агресора залишаються: АР Крим, південно-східна частина Харківської області, значні території Херсонської та Запорізької області, Донецька та Луганська область – майже повністю.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Сприятливі погодні умови в Україні навесні та першій половині літа поточного року, паралельно із початком плодоношення нових насаджень призвели до суттєвого збільшення пропозиції малини на внутрішньому ринку. Тижнем раніше подібна ситуація мала місце й у сегменті лохини. Місцеві садівники впродовж звітного періоду все частіше переглядали відпускні ціни на малину і лохину у бік зниження, але відчутного зростання купівельної активності вони не спостерігали.

Найдорожчі ягоди цього сезону тільки за останній тиждень стали доступнішими для споживачів на 25-35%, в залежності від якості та обсягів пропонованих партій лохини та малини. У цей самий час представники переробних підприємств продовжували утримуватись від закупівлі великих обсягів сировини в очікуванні ще більш стрімкого зниження відпускних цін – у першу чергу, на малину – місцевими виробниками.

Тим часом пропозиція ягід на ринку продовжувала збільшуватись протягом усього звітного тижня, й пікового етапу у зборі врожаю українські садівники досягнуть тільки ближче до середини серпня поточного року. Тобто з урахуванням вимушеної міграції з України більш ніж 5 млн. жінок та дітей (головних споживачів ягід) та подальшого збільшення пропозиції продукції на ринку, підтримки зростанню гуртових цін на наявні партії продукції очікувати не варто.

Садівники західних областей України констатують, що у поточному році вони отримають один з найбільших за останнє десятиріччя врожай сливи. Ця інформація вже отримала підтвердження цього тижня, коли стрімке зростання пропозиції цих фруктів на внутрішньому ринку призвело до встановлення рекордно низьких цін на сливу: у межах 10-15 грн/кг. Саме цей рівень гуртових цін дозволив сливі очолити рейтинг найбільш дешевих кісточкових фруктів в Україні у сезоні 2022 року.

 Короткострокові прогнози та очікування

 Станом на останній тиждень липня залишається відкритим питання, яка ягода – малина чи лохина – в Україні буде найдорожчою цього року? За прогнозами представників компаній із заморозки плодоовочевої продукції ціни на гуртові партії малини ремонтантних сортів мають усі шанси знизитись до діапазону 60-70 грн/кг вже у першій половині серпня поточного року.

Аналогічний діапазон відпускних цін аналітики ринку прогнозують й у сегменті лохини, що з урахуванням вищезазначених факторів виглядає більш ніж логічно.

Щодо дешевих ягід та фруктів цього сезону в Україні, на думку експертів, компанію сливі може скласти тільки місцевий виноград, але виключно в обмежений короткий проміжок реалізації основних обсягів продукції у пік збору врожаю.

Обсудить в форуме
Материалы по теме