Агроновости RSS

5 августа 2022, 14:41 АПК-Информ: овощи & фрукты

Помітне зниження цін на томати та ранні яблука й завершення сезону черешні в Україні

Географія найгарячіших точок станом на 163-й день бойових дій.

Досягнення ЗСУ. Українська армія продовжувала тактичне перегрупування військ на південному напрямку протистояння, а також укріплювала бойові позиції на сході країни.

За останній тиждень ЗСУ знищили десятки одиниць ворожої техніки та декілька сотень особового складу армії агресора.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Зі ствольної та реактивної артилерії росіяни обстріляли десятки населених пунктів Харківської області і сам Харків, а також села Донецької області. Потужних атак у черговий раз зазнало м. Миколаїв, де не обійшлось й без людських втрат та зруйнованої інфраструктури. Неспокійно було й у Нікопольському та Криворізькому районі Дніпропетровської області, які постійно обстрілювались із систем залпового вогню.

Сигнали повітряної тривоги цього тижня лунали щодня й практично у всіх регіонах України

Головні бойові протистояння. Протягом звітного тижня головні бойові сутички були зафіксовані як на східному, так й на південному напрямках протистоянь. Ворог використовував на лінії зіткнення артилерію, танки та стрілецьку зброю.

Окуповані території. Під контролем російського агресора залишаються: АР Крим, південно-східна частина Харківської області, значні території Херсонської та Запорізької області, Донецька та Луганська область – майже повністю.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Представники тепличних комбінатів повідомляли про збільшення пропозиції місцевих томатів на ринку ще з самого початку звітного періоду. Через стабільний попит покупців збільшення пропозиції тепличник помідорів на внутрішньому ринку України призвело до перегляду продавцями відпускних цін на наявні партії продукції у бік зниження. У той самий час, ціни на ґрунтові томати в Україні протягом останнього тижня не переглядались, через те, що їх пропозиція залишалася стриманою. Виробники південних областей України пояснювали обмежену кількість ґрунтових помідорів на ринку спекотною погодою, через яку постраждали великі площі під томатами у господарствах.

 Негативні цінові тенденції за результатами звітного періоду встановилися й на ринку яблук ранніх сортів в Україні. При цьому, головною причиною зниження цін у цьому сегменті було не збільшення пропозиції продукції на ринку, а великі обсяги яблук врожаю 2021 року. За словами учасників ринку, торішня продукція відрізнялась гарними якісними показниками й на додачу ще і широким асортиментом сортів. У деяких випадках продавці навіть підвищували відпускні ціни на яблука врожаю 2021 року, але тільки на партії саме якісної продукції.

Також, слід зазначити, що наприкінці звітного періоду в Україні остаточно завершився сезон черешні. На внутрішньому ринку продавці завершували реалізацію залишків продукції. Й навіть за середньої якості останніх обсягів черешні, роздрібні ціни на внутрішньому ринку зберігались на достатньо високому рівні.

 Короткострокові прогнози та очікування

 Протягом звітного періоду на внутрішньому ринку України дещо збільшилася пропозиція кавунів з місцевих господарств, що одночасно сприяло розширенню цінового діапазону у цьому сегменті. Аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» прогнозують, що у найближчі тижні можливе послаблення цінової напруги й у сегменті динь, які наразі дозрівають у господарствах, вільних від бойових дій та окупації.

Через поступове збільшення пропозиції, експерти не виключають й подальше зниження цін на персики місцевого виробництва.

Щодо сегменту овочів борщового набору, аутсайдером з точки зору відпускних цін найближчим часом залишиться буряк. Найдорожчими позиціями борщового набору у короткостроковій перспективі, як й наприкінці поточного тижня, будуть капуста та цибуля нового врожаю.

Обсудить в форуме
Материалы по теме