Агроновости RSS

19 августа 2022, 14:09 АПК-Информ: овощи & фрукты

Тривожний дзвіночок від виробників цибулі в Україні та подальше здороження кавунів

Географія найгарячіших точок станом на 177-й день бойових дій.

Досягнення ЗСУ. Як й тижнем раніше, суттєвого просування ЗСУ у бік окупованих російськими військами територій нашої держави за останній тиждень зафіксовано не було. Декілька моментів у звітному періоді все ж таки виділити слід. Так, у окупованому Криму знову були зафіксовані потужні вибухи у м. Керчі та найбільшому аеродромі півострову у м. Бельбек. Кількість знищеної інфраструктури, техніки та обладнання ворога наразі уточнюються.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Протягом останнього тижня максимальних артилерійських обстрілів зазнали міста Харків та Миколаїв. Загострилася ситуація й на східному напрямку, де неодноразово ракетних обстрілів зазнавали міста Бахмут та Костянтинівка. Зі ствольної та реактивної артилерії росіяни обстріляли десятки населених пунктів Харківської, Донецької, Дніпропетровської, Миколаївської та Запорізької областей нашої країни.

Головні бойові протистояння. Протягом звітного тижня головні бойові сутички були зафіксовані як на східному, так й на південному напрямках протистоянь. Ворог використовував на лінії зіткнення артилерію, танки та стрілецьку зброю. ЗСУ давали гідну відсіч ворогу, а місцями вдало відпрацьовували по опорних пунктах загарбника за допомогою авіації.

Окуповані території. Завдяки ЗСУ протягом останнього тижня російським загарбникам не вдалось просунутись й окупувати ще більше територій у Донецькій та Луганській областях України. Під контролем російського агресора залишаються: АР Крим, південно-східна частина Харківської області, значні території Херсонської та Запорізької області, Донецька та Луганська область – майже повністю.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 У фокусі поточного тижня на плодоовочевому ринку України без сумніву була ріпчаста цибуля. Місцеві фермери, звісно, тільки у регіонах, вільних від бойових дій, саме розпочали масовий збір врожаю цієї позиції борщового набору. В черговий раз у ситуацію втрутилися погодні умови. Потужні зливи та їх наслідки не дозволяють виробникам вийти у поле, особливо це стосується західних областей нашої держави. Фермери центральних регіонів, які зробили акцент на вирощуванні пізніх сортів цибулі, активний збір врожаю розпочнуть не раніше ніж за тиждень. Як результат, пропозиція цибулі на внутрішньому ринку не може задовольнити існуючий попит, а на додачу, якість партій овочів, які наразі торгуються на ринку, у більшості випадків  незадовільна. 

За результатами звітного періоду на внутрішньому ринку України загострилася ситуація й у сегменті кавунів.  Тенденції зростання відпускних цін у цьому сегменті міцно укріпилися, головною причиною чого було зменшення пропозиції кавунів саме з місцевих господарств. За словами українських виробників у центральних регіонах, наразі має місце перехідний період між ранніми та середньо-пізніми сортами баштанних культур. Щодо імпортної продукції, то тут поступова девальвація гривні й обмежені партії постачання кавунів в Україну, тільки надають підтримку вищезгаданим ціновим тенденціям.

 Короткострокові прогнози та очікування

 Аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» й надалі притримуються своєї позиції щодо ціноутворення у сегменті баштанних культур. Імпортна продукція у подальшому не може бути більш доступною через відсутність передумов для зміцнення курсів національної валюти. Паралельно, задовольнити існуючий попит покупців на кавуни, за умови окупації Херсонської та більшої частини Запорізької областей, на сьогоднішній день місцеві виробники в інших регіонах України фізично не в змозі.

Останні події на внутрішньому плодоовочевому ринку України у черговий раз підтвердили попередні прогнози експертів щодо найбільш проблемних позицій у новому сезоні, якими, як і раніше, є ріпчаста цибуля та білоголова капуста.

Обсудить в форуме
Материалы по теме