Агроновости RSS

16 сентября 2022, 14:43 АПК-Информ: овощи & фрукты

Обережно: дешева картопля та стрімке здороження огірків

Географія найгарячіших точок станом на 205-й день бойових дій.

Досягнення ЗСУ. Якщо тижнем раніше ЗСУ звільнили окремі території, раніше окуповані російськими військами у Харківській області, то впродовж звітного періоду були звільнені тисячі квадратних кілометрів як на сході, так й на півдні нашої держави. Відступаючи, ворог полишав нашим захисникам велику кількість боєздатної техніки та боєприпасів, що тільки підсилило нашу армію у контрнаступальних діях.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Ще на початку звітного періоду ворог наніс ракетного удару по центру міста Дніпро. Також ракетних та артилерійських обстрілів зазнали міста та містечка у Сумській, Харківській, Донецькій, Луганській, Запорізькій, Дніпропетровській, Миколаївській, Кіровоградській та інших областях України.

Головні бойові протистояння. Контрнаступ українських військ протягом усього звітного періоду тривав на усіх напрямках як на півдні, так й на сході України. Деякі міста ворог полишав, стрімко утікаючи без супротиву, в інших випадках території звільнялися у ході безпосередніх бойових протистоянь.

Окуповані території. Станом на вересень 2022 року окупованими залишаються: АР Крим, невелика частина Харківської області, частина території Херсонської та Запорізької області та більшість територій у Донецькій та Луганській областях.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 На ринку картоплі в Україні протягом звітного періоду кардинальних змін раніше встановлених цінових тенденцій не відмічалось. Зростання пропозиції на ринку за умови стабільного попиту призводило до подальшого зниження цін у цьому сегменті. Головною метою продавців було якомога скоріше реалізувати наявні обсяги картоплі, бо якість більшості запропонованої продукції відзначалася як низька. Незважаючи на занизькі якісні показники продукції, подальше зниження цін провокувало населення й надалі робити зимові запаси картоплі, але на думку експертів ці рішення можуть бути хибними.

Збір врожаю картоплі у професійних господарствах впродовж поточного тижня продовжувався у всіх регіонах України, хоча дощові погодні умови, особливо у західному регіоні країни, суттєво заважали збиральній кампанії. Картопля, яку не обробили ЗЗР достатньою кількістю разів, ще й на додачу збирали у вологому стані, навряд чи зберіжеться у належній якості хоча б до кінця першої половини поточного сезону.

За результатами звітного періоду були зафіксовані кардинальні зміни ринкової ситуації у сегменті тепличних огірків. Продукція відкритого ґрунту на внутрішньому ринку була майже відсутня, в той час як поодинокі тепличні комбінати були не в змозі задовольнити  існуючий попит з боку покупців. Ціни на огірки в Україні почали стрімко зростати, додаткову підтримку чому надавали практично повністю відсутні поставки цієї продукції зі зовнішнього ринку.

 Короткострокові прогнози та очікування

 За прогнозами операторів ринку,  напруга у сегменті тепличних огірків в Україні буде мати місце й найближчими тижнями, через те що несприятливі погодні умови заважатимуть збільшенню обсягів майбутніх партій продукції з комбінатів. Дещо послабити тиск на формування відпускних цін на огірки зможуть нові зовнішні поставки продукції в Україну, але станом на середину вересня поточного року, претендентів з достатніми обсягами огірків для українського ринку на горизонті не помітно.

За прогнозами аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», найближчими тижнями може кардинально змінитися ситуація на ринку картоплі в Україні. Ціни на продукцію будуть знижуватись тільки до певної межі, а коли продавці завершатимуть реалізацію неякісної картоплі, дуже ймовірно встановлення нових позитивних цінових тенденцій у цьому сегменті ринку.

Обсудить в форуме
Материалы по теме