Агроновости RSS

9 декабря 2022, 13:20 АПК-Информ: овощи & фрукты

Зниження цін на яблука та здорожчання огірків та томатів

Географія найгарячіших точок станом на 289-й день бойових дій

 Досягнення ЗСУ. Протягом останнього тижня суттєвих досягнень ЗСУ зафіксовано не було. Єдине, що слід зазначити, нашим військовослужбовцям вдалося втримати усі раніше зайняті оборонні позиції на східному напрямку бойових протистоянь. Сили ППО України додали у свою скарбничку десятки збитих крилатих ракет та дронів.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Завдяки оборонцям України вдалося уникнути чергового блекауту в Україні на поточному тижні. Ворог, ще з початку звітного періоду атакував крилатими ракетами з боку Каспійського та Чорного морів, а також, за допомогою авіації – з території Ростовської області РФ. Як результат, тільки поодинокі ракети та дрони досягли намічених цілей на території Київської, Вінницької та Дніпропетровської областей України.

Артилерією ворог найчастіше атакував, раніше окуповане місто Херсон, Нікопольський район Дніпропетровської області та прифронтові населені пункти на Запоріжжі, Луганщині та Донеччині.  

Головні бойові протистояння. Найзапекліші бойові протистояння цього тижня були зафіксовані на східному напрямку протистояння, де ворог не полишає спроб прорвати українську оборону. Наразі ці спроби є безуспішними для загарбників й вони несуть величезні втрати як у живій силі, так й в технічному забезпеченні.

Окуповані території. Станом на кінець листопаду 2022 року окупованими залишаються: АР Крим, менше 1,5 % територій у Харківської області, велика частина Херсонської та Запорізької областей та більшість територій у Донецькій та Луганській областях України.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Ще з початку поточного тижня на внутрішньому ринку України почали поступово дешевшати яблука. Як повідомляли учасники ринку, садівники активно йшли на поступки покупцям, як за умов реалізації продукції посередньої якості, так й за умов продажів якісних яблук. Фермери пояснювали свої дії непевністю у завтрашньому дні через поступового здорожчання зберігання фруктів в Україні, а головне, перебоїв у енергозабезпеченні виробничої інфраструктури господарств.  Тільки ті садівники, які запланували основну частину яблук врожаю 2022 року відправити на експорт, не змінювали своєї цінової політики й формували поточні партії яблук за міжнародними замовленнями.

Як повідомляли оператори плодоовочевого ринку, ще з початку звітного періоду на ринку тепличних томатів та огірків в Україні спостерігалося поступове зростання цін. Справа у тому, що пропозиція тепличних  овочів дещо скоротилася у Туреччині, головного постачальника цієї продукції у країні ЄС. На думку експертів, те що ціни на тепличні овочі в Україні підвищились доволі не суттєво, пояснюється доволі стриманим попитом на огірки та томати у поточному сезоні у першу чергу через війну Росії проти України.

 Короткострокові прогнози та очікування

 За прогнозами аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», стрімкого подальшого зростання цін у сегменті тепличних овочів в Україні очікувати не слід. За умов воєнного стану, закупи цієї продукції у найближчі місяці будуть досить обмеженими. Представники торгових компаній, у свою чергу, також притримуються подібних прогнозів й наголошують, що ситуацію яка склалася у сегменті тепличних овочів в Україні навряд чи суттєво змінять навіть новорічні свята, до яких вже активно готуються у країнах ЄС.

Обсудить в форуме
Материалы по теме