Агроновости RSS

20 января 2023, 12:25 АПК-Информ: овощи & фрукты

Тепличні огірки та цибуля дешевшали коли ціни на томати дещо зросли

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Як й прогнозували аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» ще декілька тижнів тому, попит на тепличні овочі після новорічних свят почав поступово згасати. У цьому випадку продавці вимушено почали знижувати відпускні ціни на наявні партії огірків обсяги яких були більш ніж достатніми. За останній тиждень тепличні огірки в Україні стали доступнішими на 10 %, але це стосувалось виключно імпортної продукції.

У сегменті тепличні томатів ситуація дещо інакша. Українськи імпортери враховуючи традиційне сезонне зниження попиту, останнім часом завозили обмежені партії цієї продукції. Як результат, ще з початку звітного періоду у деяких регіонах України пропозиція все частіше не задовольняла й без того стримані потреби покупців. На цьому фоні, продавцям навіть вдавалося підвищувати відпускні ціни на свою продукцію, але не більше ніж на 10 % від раніше встановленої вартості.

Досить несподівано, за результатами останнього тижня в Україні дещо подешевшала ріпчаста цибуля. Оператори ринку пояснювали цей факт попереднім стрімким зростанням відпускних цін. Після останнього подорожчання попит гуртових покупців цибулі помітно просів й продавці вимушено зменшили попередні цінники з метою втримати раніше сформовані темпи торгівлі.

 Короткострокові прогнози та очікування

Черговий раз аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» роблять акцент на ринку цибулі в Україні. На думку експертів, у подальші місяці поточного сезону очікувати на пропозицію більш доступної продукції не варто. За словами місцевих виробників, запаси цибулі врожаю 2022 року у сховищах обмежені і вистачить їх максимум на 1 місяць. У той самий час проблеми з пропозицією ріпчастої цибулі мають місце й на риках ЄС. На додачу, ціни на цей овоч у країнах Центральної Азії також встановлюють все нові рекорди.

Щодо тепличних овочів, то як і раніше прогнозували експерти ринку, ціни на них можуть підвищуватись тільки до певної межі. Після стрімкого зростання цінників попит з боку місцевих покупців стрімку прямує до нульової позначки. Проте, якщо найближчим часом будуть мати місце факти перебоїв у постачанні томатів чи огірків на українській ринок, незначного зростання відпускних цін не уникнути.

Обсудить в форуме
Материалы по теме