Агроновости RSS

26 мая 2023, 10:53 АПК-Информ: овощи & фрукты

Розпочато сезон суниці садової. Цибуля та морква продовжували дорожчати, а ціни на огірки дещо знизились

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Останню декаду травня поточного року можна без перебільшення вважати початком нового сезону суниці садової в Україні, повідомляють аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». Гуртові партії суниці з місцевих господарств наприкінці поточного тижня потрапляли на ринок за цінами 45-85 грн/кг в залежності від якості, сорту та обсягів продукції.

За результатами звітного періоду на внутрішньому ринку закріпилися тенденції зростання цін на ріпчасту цибулю та моркву. Тільки за останні 7 днів ця продукція подорожчала на 10 % та 12 % відповідно й при цьому ніяких передумов до кардинальної зміни ринкової ситуації у цих сегментах експерти не відмічали.  За словами операторів ринку усі обсяги моркви та цибулі які наразі потрапляють до реалізації складаються переважно з імпортної продукції, через те, що місцеві виробники завершили сезон продажів наявних обсягів.

Збільшення пропозиції тепличних огірків з місцевих комбінатів призвело до зниження відпускних цін продавцями. Тільки за останній тиждень гуртові ціни на огірки в Україні просіли більше ніж на 15 %, при цьому експерти не виключали, що негативні тенденції у цьому сегменті можуть зберегтися й у найближчі тижні.

 

Короткострокові прогнози та очікування

Подальший розвиток ситуації на ринку суниці садової в Україні буде повністю залежати від погодних умов, вважають аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». При цьому, на думку експертів, вже з другої половини червня поточного року на внутрішньому ринку будуть майже відсутні пропозиції імпортної ягоди, саме через достатні обсяги місцевої суниці.

За прогнозами учасників ринку, ситуація на ринку цибулі та моркви може кардинально змінитися не раніше, чим до продажів почнуть надходити перші гуртові партії овочів нового врожаю з місцевих господарств. Саме через те, що великі площі у південних регіонах України наразі окуповані, очікувати овочів нового врожаю у достатній кількості на внутрішньому ринку у першій половині червня поточного року не слід.

Обсудить в форуме
Материалы по теме