Наши новости RSS

22 апреля 2022, 15:40 АПК-Информ: овощи & фрукты

Початок нового сезону суниці садової у захищеному ґрунті та прогнозоване здешевлення картоплі

 

Географія найгарячіших точок станом на 58-й день бойових дій

Минуло майже два місяці з того моменту як російські загарбники вдерлися до України. Вже важко перелічити усі жахливі наслідки військової агресії проти мирної держави й на сьогоднішній день налічується декілька дуже гарячих точок з активними бойовими діями, а площа окупованої української території військами загарбника продовжує поступово збільшуватись.

Не дивним було рішення керівництва України наприкінці поточного тижня подовжити режим воєнного стану, що буде тривати на усій території країни мінімум до 25 травня 2022 року.

Найгарячішою ситуація залишається у Маріуполі, де героїчні підрозділи ЗСУ продовжують втримувати оборону й не віддають місто-герой  України під повний контроль російській орді. Мужні бійці та керівництво країни пречудово усвідомлюють важливість утримання контролю саме над Маріуполем, що суттєво загальмовує втілення у життя подальших жахливих для України планів щодо захоплення нашої держави Росією.

 Також гаряче залишається по усій лінії розведення на донецькому та луганському напрямках й саме на Донбасі акумулюються найкращі сили як нападників, так й українських захисників, й за прогнозами військових експертів, саме на східному напрямку України ще тільки очікується найбільш жорстке протистояння у цій війні.

 

 

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Тим часом в Україні стартував новий сезон суниці садової у захищеному ґрунті, але у черговий раз, як й у ситуації із тепличним редисом не обійшлось без проблем.

Перший врожай суниці у теплицях традиційно дозріває у південних регіонах України, а саме у окупованій на сьогоднішній день Херсонський області. Не дивлячись на те, шо цього року виробники зібрали перший врожай ягід на тиждень раніше ніж у 2020 році, реалізацію вони почали з цін, які мінімум на 15% поступаються минулорічним показникам. Головними причинами цього стали: неможливість безперешкодного постачання плодоовочевої продукції з окупованих територій нашої державі до головних центрів споживання, ускладнена внутрішня логістика, міграція жінок та дітей у країни ЄС та інше.

Винятковим фактом на плодоовочевому ринку України в умовах війни вже другий тиждень поспіль є здешевлення картоплі. Як й прогнозували аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» ще навесні 2021 року, у поточному сезоні був зібраний достатньо великий врожай «другого хліба» українськими виробниками. За припущеннями експертів, місцевої картоплі в українських сховищах достатньо, щоб без ускладнень завершити поточний сезон. Після налагодження постачання картоплі із сховищ Сумської, Чернігівської та Миколаївської областей, а також з паралельним надходженням на внутрішній ринок нових обсягів якісної картоплі із Польщі, пропозиція у даному сегменті ринку поступово почала перевищувати існуючий попит, що й призвело до встановлення негативних цінових тенденцій. На додачу, слід зазначити, що у більшості випадків продавці знижували цінники саме на місцеву продукцію, якість котрої продовжувала поступово погіршуватись. У той самий час, покупці продовжують відмічати високі якісні показники картоплі, яка постачається із Польщі, причому за цінами, які на поточний час декларують й місцеві фермери.

 

Короткострокові прогнози та очікування

У короткостроковій перспективі недостатня пропозиція продукції на плодоовочевому ринку України вірогідна у сегменті коренеплодів. Також експерти не виключають перепон із стабільним постачанням на внутрішній ринок достатньої кількості цибулі протягом травня поточного року. Більш-менш стабільною ситуація у найближчі тижні прогнозується у сегменті капусти, підтвердженням чому є здешевлення даної продукції врожаю як минулого, так й поточного року впродовж усього звітного тижня.

Невтішними на сьогоднішній день залишаються перспективи виконання традиційних планів підприємствами із заморозки плодоовочевої продукції  щодо обсягів синиці садової на переробку за вищезгаданою причиною, окупацією головного регіону вирощування суниці садової у відкритому ґрунті на переробку.

 

Обсудить в форуме
Материалы по теме