Наши новости RSS

7 октября 2022, 12:52 АПК-Информ: овощи & фрукты

Ціни на томати та ріпчасту цибулю нарешті знизились. Чи надовго?

Географія найгарячіших точок станом на 226-й день бойових дій

 

Досягнення ЗСУ. Протягом останнього тижня підрозділами ЗСУ були звільнені від окупантів великі території та десятки населених пунктів у Херсонській, Харківській та Луганській областях України. Окрім звільнення українських територій ЗСУ заволоділи великою кількістю озброєння росіян.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Протягом звітного періоду головними цілями російських ракет були такі обласні центри нашої країни як Одеса, Дніпро, Миколаїв, Запоріжжя та Харків. Мішенями ворога переважно були житлові масиви та цивільна інфраструктура міст. Ворог продовжував активно використовувати дрони-камікадзе, особливо у південних регіонах нашої країни.

Головні бойові протистояння. Найзапекліші бойові протистояння цього тижня були зафіксовані по всій лінії зіткнення як на східному, так й на південному напрямках. Протягом усього звітного періоду ворог все частіше використовував захисну тактику, насамперед, за відсутності ресурсів для продовження наступальних дій.

Окуповані території. Станом на початок жовтня 2022 року окупованими залишаються: АР Крим, невелика частина Харківської області, частина території Херсонської та Запорізької області та більшість територій у Донецькій та Луганській областях.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Звітний період почався з помітного зменшення цінників на червоні тепличні томати в Україні, й це тоді, коли пропозиція овочів з місцевих комбінатів на внутрішньому ринку була майже відсутня. Головною причиною встановлення негативних цінових тенденцій у сегменті томатів було постачання перших гуртових партій більш дешевих помідорів з Туреччини. Представники тепличних комбінатів в Україні, навіть тих, хто традиційно вирощував овочі протягом усього року, заявляють, що черговий оборот продукції у цьому сезоні запланований лише на лютий 2023 року. Збільшені тарифи на енергоносії та невпевненість у безпеці через війну виступили стримуючими факторами для підтримання безперервного виробництва продукції в комбінатах.

Негативні цінові тенденції цього тижня були присутні й на ринку ріпчастої цибулі в Україні, але зовсім з інших мотивів. Виробники зменшували відпускні гуртові ціни виключно на цибулю з середніми та низькими якісними показниками, тобто на ту продукцію, що не підходить для довгострокового зберігання. За словами експертів проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», неякісної цибулі наразі дуже багато через дощову та прохолодну погоду на момент масового  збору врожаю.

Щодо загальних обсягів цибулі, зібраної та відвантаженої у сховища, то їх може не вистачити навіть на першу половину маркетингового сезону-2022/23, що підтверджується фактом імпорту цього одного з найважливіших овочів, який розпочався ще минулого місяця поточного року.

 Короткострокові прогнози та очікування

 Знижувальні цінові тенденції на ринку тепличних томатів в Україні не зможуть втриматись протягом тривалого часу саме через недостатню пропозицію. Пропозиція місцевих помідорів на ринку найближчими місяцями з вищезгаданих причин буде практично відсутньою. Обсяги томатів, які в Україну традиційно потрапляють з Туреччини, знову ж таки можуть не задовольнити сформований попит покупців через те, що на тепличні турецькі помідори цього сезону розраховують більшість європейських країн. За словами аналітиків, через подорожчання енергоносіїв, виробництво тепличних овочів в Європі у поточному сезоні суттєво скоротиться.   

Як й у випадку із томатами, очікувати на укріплення негативних цінових тенденцій у сегменті ріпчастої цибулі у подальшому не слід. Цінова ситуація може докорінно змінитись, щойно фермери завершать реалізовувати наявні партії неякісної продукції.

Обсудить в форуме
Материалы по теме