Наши новости RSS

21 октября 2022, 14:27 АПК-Информ: овощи & фрукты

Огірки, буряк та морква вчергове зростали у ціні

Географія найгарячіших точок станом на 240-й день бойових дій

 Досягнення ЗСУ. Протягом останнього тижня підрозділами ЗСУ були звільнені від російського агресора нові території у Харківській області, де під контролем окупантів залишилось лише 2% від усієї території. На південному напрямку українські війська майже впритул наблизились до м. Херсон, звільнивши чергові населені пункти від загарбників. Також, останній тиждень додав у скарбничку наших захисників десятки збитих дронів-камікадзе та крилатих ракет.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Протягом звітного періоду повітряна тривога щоденно охоплювала практично усі області нашої держави. Ракетні удари наносились ворогом з півночі, сходу та півдня, а головними цілями російських ракет були енергетичні об’єкти. Ворог продовжував активно використовувати дрони-камікадзе на всій території України.

Російська артилерія працювала здебільшого у Луганській, Запорізькій, Дніпропетровській та Херсонській областях України.

Головні бойові протистояння. Найзапекліші бойові протистояння цього тижня були зафіксовані на Херсонському напрямку та у Луганській області України.

Окуповані території. Станом на останню декаду жовтня 2022 року окупованими залишаються: АР Крим, 2% Харківської області, частина території Херсонської та Запорізької областей та більшість територій у Донецькій та Луганській областях.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 За результатами звітного періоду в Україні кардинально змінилися практично усі нещодавно встановлені цінові тенденції, і тільки картопля продовжувала дешевшати під тиском збільшення пропозиції на ринку.

Після помітного здешевлення тижнем раніше тепличні огірки на українському ринку додали у ціні більш ніж 30% до попередньої вартості тільки за останні сім днів. За словами представників тепличних комбінатів через прохолодну й похмуру погоду врожайність огірків суттєво знизилась, а збільшувати потужність обігріву комплексів було економічно не обґрунтовано. Як результат, пропозиція тепличних огірків на внутрішньому ринку поступово зменшувалась. Водночас, новий сезон колючих огірків у Туреччині тільки-но входить в активну фазу, що і пояснює незначні обсяги останніх ввезених в Україну партій цієї продукції.

На ринку буряків та моркви в Україні на зміну негативним ціновим тенденціям вкотре прийшло зростання цін. Через несприятливі погодні умови, які супроводжувались дощами, а на заході України – й приморозками, збиральна кампанія дещо призупинилась. Зменшення пропозиції коренеплодів на ринку дозволило продавцям поступово збільшувати відпускні ціни на наявні обсяги продукції.

 Короткострокові прогнози та очікування

 За прогнозами аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» чергове зростання цін на коренеплоди, а насамперед на моркву, зможе призвести до активного імпорту цієї продукції вже у першій половині поточного маркетингового сезону. У цьому випадку місцеві виробники, які притримують продукцію у сховищах, особливо середньої та низької якості, ризикують просто викинути нереалізовані залишки некондиційної продукції на смітник у найближчі декілька місяців.

Щодо сегменту тепличних овочів на українському ринку, то подальше зростання цін, через купівельну неспроможність місцевих покупців, призведе до повної зупинки торгівлі. Саме цей факт стримував продавців від перегляду цінників на томати в більший бік цього тижня.

У сегменті огірків підтримку новим негативним ціновим тенденціям найближчим часом зможуть надати нові партій та більш активне постачання цієї продукції з Туреччини.

Обсудить в форуме
Материалы по теме