Наши новости RSS

4 ноября 2022, 12:49 АПК-Информ: овощи & фрукты

Фермери й надалі знижують ціни на капусту та завершення сезону тепличних овочів в Україні

Географія найгарячіших точок станом на 254-й день бойових дій

 Досягнення ЗСУ. Підрозділами ЗСУ протягом звітного періоду були звільнені чергові населені пункти у Херсонській області. Також останній тиждень додав у скарбничку наших захисників десятки збитих дронів-камікадзе, крилатих ракет, кілька гелікоптерів КА-52 та декілька літаків противника.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Протягом звітного періоду ворог наносив ракетні удари по всіх регіонах України, а російська артилерія працювала вздовж усієї лінії бойового протистояння. Головними цілями повітряних атак росіян, як й тижнем раніше, були об’єкти енергетичної інфраструктури України.

Головні бойові протистояння. Найзапекліші бойові протистояння цього тижня були зафіксовані у Херсонський та Донецькій областях, де підрозділи ЗСУ, як звільняли нові населені пункти, так й успішно відбивали атаки ворога, не дозволивши загарбникам просунутись углиб української території.

Окуповані території. Станом на перший тиждень листопаду 2022 року окупованими залишаються: АР Крим, невелика частина Харківської області, частина територій Херсонської та Запорізької областей та більшість територій у Донецькій та Луганській областях.

 

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 На ринку борщового набору протягом останнього тижня були зафіксовані чергові зміни ринкової ситуації. Головна увага учасників ринку цього тижня була прикута до сегменту білоголової капусти. Незважаючи на фактор зниження валового збору капусти у поточному сезоні, фермери намагаються як умова скоріше розпродати наявні обсяги цієї продукції. У першу чергу це пов’язано з тим, що великий відсоток зібраного врожаю білоголової капусти українськими фермерами у 2022 році середньої та низької якості у наслідок дощової погоди та приморозків на початку цієї осені. З другого боку, власники якісної капусти також не стримували продажів і протягом звітного періоду намагались розпродати максимальні обсяги продукції. Такі дії вони пояснювали суттєвим дорожчанням електроенергії, що безпосередньо впливає на вартість зберігання капусти. На додачу багато хто з фермерів, просто не впевненні у завтрашньому дні.

Станом на перший тиждень листопада поточного року в Україні завершився черговий сезон тепличних овочів. Представники комбінатів повідомляли про зачистку на підприємствах та початок підготовчих    робіт до нового обороту вже у 2023 року. За словами учасників ринку, вирощувати огірки та томати в Україні в осінні та зимові місяці на сьогоднішній день є економічно не ефективно, через стрімке здорожчання  енергоносіїв.

 

Короткострокові прогнози та очікування

 За прогнозами аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», у найближчій місяць можуть спостерігатися факти зниження цін на ринку овочів борщового набору та картоплі місцевого виробництва. Це пояснюється бажанням фермерів реалізувати максимальні обсяги продукції врожаю 2022 року, через здорожчання енергоносіїв та невпевненість у стабільності ситуації через війну Росії з Україною.

Щодо сегменту тепличних овочів в Україні, то мінімум до кінця лютого до продажів буде надходити виключно імпортна продукція. Головним постачальником томатів та огірків в Україну традиційно виступить Туреччина.

Обсудить в форуме
Материалы по теме