Наши новости RSS

11 ноября 2022, 14:14 АПК-Информ: овощи & фрукты

Суттєве здорожчання картоплі та зупинка зростання цін на огірки

Географія найгарячіших точок станом на 261-й день бойових дій

 

Досягнення ЗСУ. Підрозділами ЗСУ протягом звітного періоду були звільнені більше 40 населених пунктів у Херсонській та Миколаївській областях. Ще одним важливим досягненням цього тижня було втримання підрозділами ЗСУ всіх раніше зайнятих позицій на східному напрямку бойового протистояння.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Протягом звітного періоду ворог наносив ракетні удари по всіх регіонах України, а російська артилерія працювала вздовж усієї лінії бойового протистояння. Дронами-камікадзе ворог атакував місто Дніпро, де був майже повністю зруйнований об’єкт логістичної інфраструктури.

Головні бойові протистояння. Найзапекліші бойові протистояння цього тижня були зафіксовані поблизу Херсона та Донецька, де у першому випадку підрозділи ЗСУ вели наступальні дії, у другому – втримували оборону від чисельних атак ворога.

Окуповані території. Станом на другий тиждень листопаду 2022 року майже повністю звільнені території Миколаївської області. Окупованими залишаються: АР Крим, невелика частина Харківської області, частина територій Херсонської та Запорізької областей та більшість територій у Донецькій та Луганській областях.

 

 

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 

Протягом звітного періоду на плодоовочевому ринку України головна увага була прикута саме до картоплі. Як повідомляють аналітики ринку, це єдина позиція борщового набору, ціни на яку суттєво зросли за останні сім днів. Більшість пропонованої для продажу картоплі впродовж звітного тижня вже не відрізнялась низькими якісними показниками й продавці поступово підвищували відпускні ціни на наявні партії продукції. Навіть після збільшення попередніх цінників на картоплю в розмірі від 20% до 30% торгівельна активність у даному сегменті ринку не слабшала. Населення продовжувало активну підготовку до зими й покупці намагались придбати заплановані обсяги картоплі та овочів до настання тривалих приморозків.

Як й прогнозували аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», у сегменті тепличних огірків зупинилося зростання відпускних цін. Ціни на огірки з місцевих комбінатів поступово підвищувалися протягом довготривалого періоду й досягли рекордних позначок для поточного сезону. Саме високий рівень цін на огірки привабив все більше зовнішніх постачальників цієї продукції в Україну, головними з яких на сьогодні є Туреччина, Румунія та Іспанія.

 

 

Короткострокові прогнози та очікування

 

Аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» притримуються попередніх прогнозів щодо можливого здешевлення  овочів борщового набору в Україні, але тільки до завершення першої половини поточного маркетингового сезону. Щодо можливого подальшого зростання цін на картоплю, то у цьому випадку експерти більш стримані. Причин для подальшого зростання цін на картоплю найближчими тижнями немає, якщо тільки виробники масово не будуть стримувати продажів продукції зі сховищ.   

Слід зазначити, що сезон місцевих тепличних огірків вже майже добіг свого завершення й у подальшому ситуація на ринку  у цьому сегменті буде повністю залежати від нових постачань огірків із зовнішніх ринків.

Обсудить в форуме
Материалы по теме