Наши новости RSS

25 ноября 2022, 13:32 АПК-Информ: овощи & фрукты

Активний пошук генераторів та прогнозоване здорожчання цибулі

Географія найгарячіших точок станом на 275-й день бойових дій

 Досягнення ЗСУ. Минуло 9 місяців з початку повномасштабного вторгнення російських окупантів на територію України. Але з кожним наступним тижнем ЗСУ додають у свою скарбничку чергові досягнення. Протягом останнього тижня ворог втратив велику кількість живої сили, техніки, припасів та обладнання. А головне, окупанти втратили контроль ще над декількома населеними пунктами на півдні України.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Поточний тиждень бойового протистояння увійде в історію через масовані ракетні атаки російських загарбників на українську енергоструктуру, які 23 листопада призвели до повномасштабного Blackout в Україні. Ракети ворога влучили в об’єкти енергетичної інфраструктури у всіх регіонах нашої країни.

Артилерією ворог найчастіше атакував, раніше окуповане місто Херсон, Нікопольський район Дніпропетровської області та прифронтові населені пункти на Запоріжжі, Луганщині та Донеччині.  

Головні бойові протистояння. Найзапекліші бойові протистояння цього тижня були зафіксовані на східному напрямку, де ворог не полишає спроб прорвати українську оборону. Наразі ці спроби є безуспішними для загарбників й вони несуть величезні втрати як у живій силі, так й в технічному забезпеченні.

Окуповані території. Станом на кінець листопаду 2022 року окупованими залишаються: АР Крим, менше 1,5 % територій у Харківської області, частина Херсонської та Запорізької областей та більшість територій у Донецькій та Луганській областях України.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Цього тижня фермери, практично в усіх регіонах України, головну увагу зосередили не на продажах картоплі та овочів зі сховищ, а саме на їх подальшому збереженні. У результаті останніх ракетних атак рашистами у середині поточного тижня, була частково призупинена уся енергосистема України. Як результат, у деяких регіонах України постачання електроенергії біло призупинено більше ніж на добу.

Ті виробники, які не мали у наявності альтернативних джерел енергії необхідної потужності та мінімально були готові до планових відключень електрики, почали активний пошук електрогенераторів, щоб забезпечити подальше зберігання овочів у сховищах.

 Не дивлячись на ажіотаж, який встановився на цьому тижні через Blackout, у торгівлі плодоовочевою продукцією в Україні також були присутні зміни у раніше встановлених цінових тенденціях. Якщо у попередній звітний період позитивні цінові тенденції фіксувались виключно у сегментах моркви та білоголової капусти, то вже на цьому тижні, черговий раз почала дорожчати цибуля. Аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» не виключали, що саме цибуля буде демонструвати найактивніші темпи зростання цін серед усіх позицій борщового набору ще у першій половині поточного маркетингового сезону. Останні зміни цінової ситуації у цьому сегменті ринку свідчать про практично остаточний розпродаж цибулі середньої та низької якості виробниками. На продукцію, яка підходить для довгострокового зберігання фермери ще заздалегідь планували підвищення відпускних цін.

 Короткострокові прогнози та очікування

 На думку аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», починаючи з грудня поточного року, ймовірне подальше здорожчання усіх овочів борщового набору, саме через обмежені запаси якісної продукції у сховищах. На додачу, враховуючи обставини сьогодення, вартість зберігання продукції в Україні у зимові місяці поточного маркетингового сезону продовжить поступово зростати.

Кардинально протилежна ситуація у сегменті картоплі. Її здорожчання найближчим часом малоймовірне, через те, що на зберігання місцеві виробники залишили велику кількість продукції середньої якості, яка потребує як найскорішої реалізації. Тому підвищувати цінники на продукцію посередньої якості є досить ризикованим кроком.

Обсудить в форуме
Материалы по теме