Наши новости RSS

16 июня 2023, 11:00 АПК-Информ: овощи & фрукты

Зниження цін на огірки та цибулю й зростання цін на суницю садову.

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Середина червня 2023 року запам’ятається учасникам плодоовочевого ринку України черговими змінами ринкової ситуації. Як повідомляють аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», впродовж останнього тижня цінові тенденції змінилися відразу у декількох сегментах овочів, фруктів та ягід.

Міцно закріпилися негативні цінові тенденції на внутрішньому ринку України у сегменті тепличних огірків. Вже декілька тижнів поспіль, продавці вимушені йти на поступки покупцям, через те, що пропозиція огірків з місцевих комбінатів продовжувала збільшуватись. Як результат, тільки за останні 7 днів, гуртові ціни на огірки втратили до 25 % від попередньої вартості. На думку операторів ринку, саме поступовий перегляд відпускних цін сприяв збереженню торгівельній активності у цьому сегменті.

Очікувані чергові зміни ринкової ситуації спостерігалися цього тижня й у сегменті ріпчастої цибулі. Цибулю ранніх сортів врожаю 2023 року вже масово збирали у господарствах всіх регіонів України, що й призводило до загального збільшення пропозиції продукції на ринку. За результатами звітного періоду, відпускні ціни на цибулю в Україні знизилися майже на 15 % у порівнянні з минулим тижнем.

Протилежні цінові тенденції цього тижня встановилися на ринку суниці садової в Україні. Перехідний період між збиранням ранніх та середніх сортів паралельно з дощовою прохолодної погодою напередодні, призвели до зменшення пропозиції ягід на ринку. За умов стабільного попиту продавцям вдалося передивитися попередні цінники на суницю садову більш ніж на 25 %, не зашкодивши цим для темпів збуту наявних обсягів продукції.

 

Короткострокові прогнози та очікування

Як й прогнозували аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» надмірне зростання цін на ринку яблук в Україні у попередні тижні – явище тимчасове. Найближчим часом, ціни на яблука мають усі шанси й надалі знижуватись, паралельно з розширенням на ринку асортименту фруктів та ягід нового врожаю.

Негативні цінові тенденції можуть зберігатися й у сегменті ріпчастої цибулі, також вони можуть утворитися у сегментах буряків та моркви нового врожаю за причини поступового збільшення пропозиції продукції на внутрішньому ринку України.

Менш оптимістично експерти дивляться на розвиток ринкової ситуації у сегменті черешні. Через погодні умови, що склалися в Україні протягом останніх двох тижнів, очікувати надлишкової пропозиції якісної черешні середніх та пізніх сортів на місцевих ринках не слід.

Обсудить в форуме
Материалы по теме