Наши новости RSS

28 июля 2023, 16:14 АПК-Информ: овощи & фрукты

Розпочато сезон баштаних культур. Яблука та капуста дешевшали, а ціни на суницю та малину поступово зростали

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Останній тиждень липня 2023 року приніс чергові зміни цінових тенденцій на плодоовочевому ринку України, повідомляють аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». У першу чергу треба відзначити, що в Україні, на тиждень раніше ніж минулого року, розпочався сезон баштаних культур.

На ринку яблук нового врожаю встановилися чіткі негативні тенденції й фрукт №1 став доступнішим для покупців відразу на 26 % у порівнянні з попереднім тижнем. Слід зазначити, що на 17 % подешевшали й імпортні яблука торішнього врожаю, попит на які продовжував поступово згасати.

З усіх овочів борщового набору, які продовжували поступово дешевшати, більше за інші втратила в ціні білоголова капуста, збір врожаю середніх сортів котрої знаходився у активній фазі. Тільки, за останній тиждень, ціни на капусту знизились на 20 %, що було приємною новиною виключно для споживачів.

На ринку ягід, як й тижнем раніше, продовжували домінувати позитивні цінові тенденції. Суниця ремонтантних сортів додала у вартості відразу 30 % у порівнянні із попереднім періодом, причиною чому була недостатня пропозиція ягід на ринку. Також, експерти проекту зафіксували зростання цін й у сегменті малини, на 17 % за останні 7 днів. Але слід зазначити, що дорожчала, саме малина на свіжому ринку, коли переробні підприємства продовжували закуповувати ягоду за раніше встановленими цінами.

 Короткострокові прогнози та очікування

 Аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» прогнозують що найближчим часом ціни на кавуни з місцевих господарств можуть дещо знизитись, через те, що збір врожаю баштаних в Україні тільки розпочався. При цьому, стрімкого зниження гуртових цін на кавуни та дині цього сезону очікувати не слід. За відсутності продукції з Херсонської, Запорізької та частково Миколаївської областей, на ринку продовжуватимуть домінувати саме імпортні кавуна та дині, як було й минулого року.

Обсудить в форуме
Материалы по теме