Наши новости RSS

4 августа 2023, 13:21 АПК-Информ: овощи & фрукты

Стрімке зниження цін на томати, моркву, цибулю та кавуни й поступове здорожчання малини на свіжому ринку

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 З початку останнього літнього місяця поточного року на плодоовочевому ринку України продовжували домінувати негативні цінові тенденції, що й прогнозували аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

З самого початку звітного періоду на ринку суттєво зросла пропозиція томатів, як тепличних, так й овочів з відкритого ґрунту. Щоб активувати темпи збуту наявних партій продукції продавці поступово знижували відпускні ціни й за останні 7 днів помідори стали доступнішими для покупців відразу на 30 %. Аналогічно, більш ніж на 30 %, за останній тиждень подешевшала морква, збір врожаю середніх сортів котрої в Україні знаходиться у активній фазі. Ця ситуація також прогнозована бо за даними експертів, комерційні виробники дещо збільшили посадкові площі під морквою цього сезону.

Менш суттєво, тільки на 15 % від попередньої вартості, за останній тиждень на внутрішньому ринку подешевшала цибуля. За попередніми оцінками, комерційне виробництво цибулі збільшиться ще суттєвіше, чим по інших позиціях овочів борщового набору.

З першого тижня серпня поточного року продовжувала стрімко зростати й пропозиція кавунів з місцевих господарств. За умов стабільного попиту, продавці поступово йшли на поступки покупцям, і як результат, полосаті ягоди втратили до 20 % від попередньо встановлених цін.

Позитивні цінові тенденції цього тижня були притаманні для сегменту малини для свіжого ринку. Спираючись на обмежену пропозицію ягід ремонтантних сортів, продавцям вдавалося поступово підвищувати відпускні ціни на наявні обсяги продукції. Як результат, за останні 7 днів, ціни на малину для свіжого ринку зросли на 25 %. Слід зазначити, що закупівельні ціни на малину для переробки залишились на попередньо встановленому рівні.

 Короткострокові прогнози та очікування

 Аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» прогнозують що найближчим часом ціни на кавуни з місцевих господарств можуть продовжувати поступово знижуватись. Але спираючись на факт відсутності на ринку великих обсягів кавунів з Херсонщини та Запорізької області, це зниження не буде доволі стрімким.

Щодо овочевих позицій, то на думку експертів, найближчими тижнями збережеться домінування негативних цінових тенденцій по більшості позицій, через те, що пропозиція овочів на внутрішньому ринку продовжить поступово зростати.

Обсудить в форуме
Материалы по теме