Наши новости RSS

11 августа 2023, 13:39 АПК-Информ: овощи & фрукты

Тенденції зниження цін на томати, моркву, цибулю та кавуни зміцнилися.

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Усі попередні негативні тенденції які мали місце на плодоовочевому ринку України тижнем раніше за результатами звітного періоду тільки зміцнилися. Як повідомляють аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» на внутрішньому ринку продовжували дешевшати ті самі культури, що й на передодні. У той самий час, позитивних цінових тенденцій на плодоовочевому ринку України цього тижня, зафіксовано не було по жодній з позицій моніторингу.

У господарствах продовжувався активний збір врожаю коренеплодів, через що, пропозиція моркви на внутрішньому ринку продовжувала стрімко зростати. Для збереження попередніх темпів торгівлі продавці були змушені передивитись попередні цінники на моркву більш ніж на 30 % у бік зниження.

Схожа ситуація мала місце й у сегменті ріпчастої цибулі. Збільшення пропозиції продукції на ринку на фоні сталого попиту з боку покупців, призвели до здешевлення цибулі на 13 %, у порівнянні з попереднім періодом.

Ще з самого початку звітного періоду на внутрішньому плодоовочевому ринку суттєво зросла пропозиція томатів з відкритого ґрунту, обсяги яких склали гідну конкуренцію тепличній продукції. Як результат, тільки за останні 7 днів, помідори стали доступнішими більше ніж на 20 %, чим тижнем раніше.

Негативні цінові тенденції збереглися й у сегменті кавунів. В місцевих господарствах продовжувався активний збір баштанних культур. І якщо ціни на дині тільки но почали знижуватись, то ціни на кавуни продовжували поступово йти до низу вже декілька тижнів поспіль. Водночас із баштанними культурами, на внутрішньому ринку України продовжували дешевшати й кісточкові фрукти, особливо сливи та персики. На додачу, було зафіксовано й незначне здешевлення й у сегменті ягідних культур, а саме на суницю садову й малину.

 Короткострокові прогнози та очікування

 Усі попередні прогнози аналітиків проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» щодо домінування негативних цінових тенденцій на плодоовочевому ринку України у першій половині серпня поточного року справдились. Також є велика вірогідність, що по більшості позицій моніторингу вони втримаються й  впродовж декількох наступних тижнів. Особливо це стосується овочевої групи товарів. Щодо ринку ягід то фруктів, то через сезонний фактор й завершення збирання врожаю, деякі з них можуть почати дорожчати  вже наступного тижня.

Обсудить в форуме
Материалы по теме