Наши новости RSS

29 сентября 2023, 12:05 АПК-Информ: овощи & фрукты

Завершення сезону кавунів та здорожчання тепличних овочів

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Останній тиждень вересня поточного року характеризувався стабілізацією ринкової ситуації у сегменті овочів борщового набору й негативні цінові тенденції вже не були домінантними, констатують аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». Проте в інших сегментах плодоовочевого ринку зміна ринкової ситуації мала місце на поточному тижні.

Ще з початку звітного періоду місцеві виробники повідомляли про поступове завершення сезону баштаних культур в Україні, що безпосередньо вплинуло на кількість пропозиції кавунів на ринку. Спираючись на стабільний попит з боку покупців, продавці поступово почали підвищувати відпускні ціни на наявні партії кавунів, які за результатами звітного періоду зросли відразу на 30 %.

Позитивні цінові тенденції цього тижня були притаманні й сегменту тепличних овочів, пропозиція котрих на ринку суттєво скоротилася.

Відразу на 36 % у порівнянні із попереднім періодом, на внутрішньому ринку України зросли ціни на помідори.  Представники тепличних комбінатів повідомляли, що через встановлення більш низьких температур у нічний час, вони були вимушені застосовувати підігрів, що безпосередньо відображалося на собівартості продукції.

Менш суттєво, на 30 % за останній тиждень, в Україні подорожчали тепличні огірки, пропозиція яких також помітно скоротилася. Через ті самі прохолодні ночі, вибірки огірків у комбінатах суттєво зменшилися, а темпи торгівлі у той самий час залишалися доволі стабільними.

Щодо попиту на тепличні овочі, то він залишався стабільний у впродовж усього звітного періоду, як у сегменті томатів, так й в сегменті огірків.

 Короткострокові прогнози та очікування

 За прогнозами аналітиків проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», ситуація на ринку овочів борщового набору найближчим часом може залишитися відносно стабільною. Передумов до здорожчання будь якої позиції на сьогодні не має. Експерти не виключають й зниження цін по окремим сегментам овочів борщового набору, особливо, якщо буде йти мова про реалізації продукції, яка не підлягає довгостроковому зберіганню.

Щодо ринку тепличних овочів, то оператори ринку сходяться на думці, що тільки стабільні поставки нових партій огірків та томатів з місцевих комбінатів зможуть призвести до стабілізації цін на внутрішньому ринку. Інакше, позитивні цінові тенденції мають усі шанси укріпитися впродовж декількох наступних тижнів.

Обсудить в форуме
Материалы по теме