Выращивание RSS

27 сентября 2021, 16:11 АПК-Информ: овощи & фрукты

Американський білий метелик

(АБМ) - ненажерливий шкідник, пошкоджує понад 300 видів плодових, декоративних, лісових та інших культур, особливо любить шовковицю, клен, волоський горіх, плодові дерева.

Поширюється переважно із заражених регіонів не шляхом природного перельоту, а в основному з посадковим матеріалом, транспортними засобами з тарою, пакувальним матеріалом, з плодами і ягодами.

У міру розвитку ембріона забарвлення яєць змінюється на брудно-сіру. Відкладає яйця на нижню сторону листа купками, по 100-600 штук. Одна самка відкладає до 1500 яєць, самки другого покоління більш плідні: кожна з них відкладає до 2500 яєць. Кладки яєць покриті рідким шаром білих волосків з кінчика черевця самки. Ембріональний розвиток триває від 5-6 до 9-15 днів, залежності від температури.

 

 

Метелик досить великий. Розмах крил самців 25 - 30 мм, самок 25 - 36 мм. Метелик сніжно-білого кольору, іноді з чорними або коричневими точками на крилах. Вусики чорного кольору з білим нальотом, у самця - борін, у самки - ниткоподібні. Тіло метелика покрито густими білими волосками. Виліт метеликів відбувається в кінці цвітіння яблуні.

Самки, після спарювання, відкладають відносно великі яйця зеленого, жовто-зеленого або золотисто-жовтого кольору з блакитним відтінком, діаметром до 0,5 - 0,7 мм.

Гусениця першого віку - зелена, в горбках, несе на своєму тілі щетинки і волоски. Гусениці перших трьох вікових груп блідо-жовтого кольору, але після кожної линьки темніють. Всього гусениці зазвичай мають 6 вікових груп (іноді 7 - 8). Гусениця останнього віку бархатисто-коричнева з чорними бородавками на тілі, з боків її тіла проходить смуга лимонно-жовтого кольору з бородавками жовтогарячого кольору. Гусениця сильно опушена довгими волосками. Довжина дорослої гусениці досягає 30-40 мм. Гусениці четвертого віку живуть колоніями, утворюючи великі павутинні гнізда, часто обплітаючи павутиною цілі дерева. Починаючи з 5 віку, гусениці розповзаються і ведуть відокремлений спосіб життя. Стадія гусениці 40 - 50 днів.

Лялечка завдовжки 8 - 15 мм, в рідкісному сірому пухкому павутинному коконі з волосків, спочатку її забарвлення блідо-жовта, але пізніше вона набуває темно-коричневого забарвлення. Розвиток всіх стадій залежить від температури і відносної вологості повітря. Стадія лялечки триває 15-20 днів, літ метеликів другого покоління проходить з середини липня до кінця серпня.

Особливості біології.

В Україні АБМ дає два покоління в рік. Зимує в стадії лялечки, яка знаходиться в пухкому коконі, в грунті, під листям, під корою, в інших захищених місцях. Перший літ метеликів відбувається навесні в кінці квітня - початку травня, в залежності від температури повітря. Самки живуть 2-11 діб, самці 1-4 діб. Поява метеликів з лялечок відбувається неодночасно, і період літа розтягнутий в часі і триває 20-30 днів. Метелики не харчуються, літають в пошуках партнера для спаровування. Після спарювання самка відкладає яйця групами на верхню і нижню сторону листя.

Плодючість в середньому становить 400-800 яєць. Ембріональний розвиток триває 5-10 діб, після чого відроджуються гусениці. Відроджені гусениці починають харчуватися і будувати гніздо з павутини. Харчуються і будують гніздо гусениці разом всією групою. Харчуючись, скелетують лист, пізніше з'їдають його повністю, залишаючи лише грубі жилки. У процесі харчування і продукування павутини вони збільшують розміри гнізда. Починаючи з 5 го віку гусениці перестають продукувати павутину і поступово покидають гніздо. Залишаючи гніздо, гусениці розповзаються по всій кроні дерева і переходять до одиночного способу життя. У цей період вони активно харчуються листям і з'їдають набагато більше листя, ніж в гнізді.

 

 

Перед окукливанием, гусениці спускаються з дерева по стовбуру в пошуках придатного укриття. В процесі розвитку гусениці линяють 6-8 разів, в залежності від умов існування (температура, вологість, харчова база). Тривалість розвитку гусениць становить 45-54 діб.

Окукліваніе відбувається на початку липня. Розвиток лялечки триває 9-14 діб, після чого відбувається вихід метеликів другого покоління. Частина цих лялечок має тривалу діапаузу, і вихід метеликів з них відбувається через рік. Літ метеликів другого покоління починається з другої половині липня, і після спарювання і відкладання яєць починається розвиток нового, більш масового покоління. Самки другого покоління відкладають більше яєць, ніж самки першого покоління - до 2500 яєць і гусениць у другому поколінні з'являється набагато більше, ніж в першому. Пошкодження зелених насаджень від гусениць другого покоління значно більше.

Способи поширення.

Основний спосіб розповсюдження - самостійне переміщення метеликів на певні відстані. У пошуках статевого партнера і місця для відкладання яєць самки літають на відстані до 250 м, при сильному вітрі відбувається перенесення на більш значні відстані. Гусениці перед окукливанием розповзаються на 20-25 м від кормового дерева. На великі відстані АБМ переноситься транспортними засобами, лісо - і пиломатеріалами, сільськогосподарськими вантажами, пакувальної тарою, іншими вантажами.

Ознаки ушкодження.

Основна ознака пошкодження - наявність на деревах білих павутинних гнізд. Типове Павутина гніздо американського білого метелика сформовано з тоненькою павутини, яка обплутує спочатку 1-2, а потім кілька верхівкового листя на Гільці. У міру зростання гусениці і недостачі їжі в середині гнізда, павутиною обплутуються все нові і нові листя. Згодом гніздом стає ціла гілка або частина його розміром 1-2м.

Заходи в зоні поширення АБМ:

1) В зоні поширення, особливо в населених пунктах, рекомендується застосування бактеріальних препаратів;

2) Обробка плодових садів і лісосмуг інсектицидами і біопрепаратами згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»;

3) Зрізання і знищення всіх виявлених при огляді зелених насаджень павутинних гнізд.

4) Обрізку з подальшим спалюванням павутинних гнізд необхідно проводити в той період, коли гусениці перебувають в гнізді;

 

Провідний спеціаліст відділу карантину рослин Шаплай Ю. В.

Обсудить в форуме
Материалы по теме