Хранение RSS

21 ноября 2003, 00:00 Журнал "Агроогляд"

Зберігання продукції рослинництва

Плоди яблуні зимових сортів при оптимальних умовах зберігання зберігаються до нового урожаю. Лежкі сорти: Ренет Симиренко, Ренет шампанський, Пепін шафранний, Ліберті, Джонатан, Пріам, Кальвіль сніговий, Пармен зимовий золотий. Плоди яблуні найкраще зберігаються при температурі 0-...+-0,5оС. Плоди яблуні літніх сортів зберігають при температурі -0,5-0 оС. Вологість повітря при зберіганні плодів яблуні не нижче 90-95%, якщо нижче, підвищуються втрати на випаровування. Плоди літніх сортів можуть зберігатись протягом місяця, осінніх - 2-3, а зимові сорти витримують зберігання до 6-8 місяців.

Для зимових сортів яблук розроблена сортова технологія зберігання. Один день зберіганя яблук при температурі 18-20 оС зберігає строк їх зберігання на 10-15 днів. Тему всі плоди яблуні підлягають після їх знімання попередньому охолодженню, тим чи іншим способом

Плоди груші мають властивості достигати під час зберігання пр низьких позитивних температурах. Плоди груші в стадії знімальної стиглості краще зберігаються при температурі 0-1 оС. Для тривалого зберігання використовуються сорти Бере Боск, Бере Арданпон, Вільямс зимовий, Деканка зимова, Олів"є де-Серр, Сен-Жермен. Довго зберігаються також сорти Бергамот осінній, Деканка осіння.

На нетривале зберігання закладаються літні і осінні при температурі -0,5-0 оС і відносній вологості повітря 90-95%, зимові сорти при такому режимі зберігають свої товарні якості до 5-6 місяців, а інколи і більше.

Лежкість винограду залежить від сорту. Ягоди десертних столових сортів зберігаються при оптимальному режимі протягом 6-7 місяців. Сорти Шабаш, Октябрський, Німранг, Асма, Кишмиш рожевий, Ташли, Тайфи рожевий, Арарати. Сорти Агадаї, Корна Негра, Пухляковський менш лежкі.

Оптимальна температура зберігання винограду -1,5 -0 оС і вологість в межах 90-95%.

При зберіганні столового винограду рекомендується застосовувати таблетки мета бісульфіту калію (МТБК) (від 1,5 до 2,0 кг на т винограду). Природні втрати винограду сортів Німранг, Асма, Кишмиш рожевий, Ташли, Тайфи рожевий при зберіганні з таблетками МТБК майже в 2 рази менші, кращий зовнішній вигляд і органолептична оцінка. Додавання таблеток МТБК перед відправкою винограду на далеку відстань знижує осипання грон і загнивання ягід; втрати при перевезення знижуються у 4-5 разів.

Слива, персик, абрикоси - зберігаються в холодильниках при оптимальній температурі лише обмежений період: 1-2, рідко 3 місяці, а вишні і черешні - всього 3-5 неділь.

Сорти персика, які вирощуються для промислової переробки - Гауданский, Лауреат, Лола, Отечественний - зберігаються не довго. У нових столових сортів - Золота Москва, Маяковський, Молодіжний, Муза - придатні для тривалого транспортування.

Оптимальна температура зберігання кісточкових -0,5...+0,5 оС, вологість повітря 90-95%

Ягоди чорної, червоної, білої смородини, аґрусу, зберігаються обмежений строк - 4-6 тижнів і навіть менше.

Малина і суниця при оптимальній температурі може зберігатись лише декілька діб.

Режим зберігання картоплі поділяють на 4 періоди: лікувальний, охолодження, основний і весняний. В лікувальний період картоплю любого цільового призначення зберігають при 12-18 оС і відносній вологості повітря 90-95% і вільному доступі повітря потягом 8-10 діб. Режим зберігання в цей період підтримують з допомогою активного вентилювання. Картоплю вентилюють теплим повітрям 5-6 разів на добу по 30 з інтервалами 3-4 години. При такому вентилюванні бульби швидко обсушуються. Якщо бульби не дозріли, шкірка не зміцнилась і має значні механічні пошкодження, тривалість лікувального періоду продовжується до 2-3 неділь.

При охолодженні картоплю вентилюють в нічний час зовнішнім повітрям чи сумішшю його повітря з повітрям сховища. Швидкість охолодження 0,5-1,0 оС на добу до виходу на основний режим як для картоплі, так і для всіх овочів.

В основний період для продовольчої картоплі температуру підтримують на рівні 2,0-4,0 оС; вентилюють короткочасно, періодично, з ціллю змінити повітря міжбульбового простору, вирівняти температуру по висот насипу, видалити тепло, яке виділяється при диханні живих компонентів насипу картоплі, і підтримати заданий температурний режим. Вентилюють в цей період приблизно 2-3 рази в неділю по 30 хвилин.

Режими зберігання капусти продовольчого призначення на два періоди: охолодження і основний. Для тривалого зберігання капусту збирають з 4-6 щільно прилягаючими зеленими листками і швидко охолоджують її у сховищі. Швидкість охолодження 0,5-1,0 оС за добу, питома подача повітря 100-150м3/год на 1 т. в основний період зберігання підтримують температуру - 1,0-1 оС і відносну вологість повітря 90-98%. При цьому режимі білокачанна капуста середньостиглих сортів Слава, Ладожська і пізньостиглих з поганою лежкістю - Московська пізня зберігається лише 2-4 місяці, Зимова Грабовська 13, Білоруська - із задовільною лежкістю 5-6 місяців, а сорти Амагер 611, Подарок - 7-8 місяців. Сорти зимовка 1474, Лангендейкер зберігається до червня.

Режими зберігання цибулі ріпки поділяються на: 1) підготовчий період; а) просушування, б) прогрівання; 2) охолодження; 3) основний; 4) весняний.

В підготовчий період всю цибулю, призначену для зберігання, просушують. В цибуле сховищах, обладнаний пристроями для активного вентилювання і калориферами, просушування здійснюють при температурі 30-35 оС і питомою подачею 150-300 м3/год на 1 т за 3-4 доби. Для попередження розвитку сірої гнилі цибулю прогрівають при температурі 42-45 оС протягом 12-24 год. Потім зберігають холодним чи теплим способом. При першому цибулю охолоджують до -3,0-1,0 оС і зберігають при цій температурі весь основний період. Вологість повітря при цьому підтримується в межах 70-75%.

Обсудить в форуме
Материалы по теме