Упаковка RSS

25 мая 2020, 09:49 АПК-Информ: овощи & фрукты

Пакувальне питання та рішення: Гофротара!

Людство зіштовхнулося з великою проблемою забруднення навколишнього середовища та обрало екологічних шлях! Гарний вибір потребує практичних та економічних рішень, у першу чергу в продовольчому секторі!

Зміни клімату у бік потепління також змінюють і гастрономічні прихильності людства. Тренд на здорове та екологічне харчування стимулює розвиток тепличного бізнесу, органічного вирощування овочів та фруктів, а також їх пакування у ЕКО тару. Це усім відома гофротара! Але, є ще важливий позитивний економічний ефект, це її доступна вартість!

На підставі аналітичних досліджень, проведених у США, використання гофротари для транспортування овочів, у даному випадку 65,5 тис. тон помідорів, дає щорічну перевагу за показниками витрат собівартості в більше $ 6,5 млн у порівнянні з транспортуванням у пластикових контейнерах. Це обумовлено тім, що пластикові контейнери це зворотна тара, яка потребує додаткових транспортних витрат на повернення, мийку та сушку, а у нових умовах життя, ще й додаткову санітарну обробку и складає понад $ 4,0 млн.

Ми звернулися з питаннями з теми «Гофротара» до провідного фахівця Долинської Галині, начальника управління контролю і інженерного аудиту ПАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат» (ПАТ «ЖЦПК»).

Які корисні властивості гофротари можуть бути пристосовані до овочевої продукції?

«Насамперед хочу зазначити, що гофротара виготовляється з вторинної сировини (макулатури) і після використання підлягає утилізації, або переробці. Це основи циркулярної економіки до якої рухається увесь світ. Це соціально-спрямованих рух до якого ми теж приєднуємося! Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат повного циклу виготовляє папір, картон, гофрований картон (тришаровий, п’ятишаровий, гофротару та комплектуючі.

Гофротара економічна при транспортуванні та зберіганні, тому як має не значну вагу, а у складеному вигляді займає менш місця на складах. Продуктові магазини, які прагнуть підвищити свій прибуток за рахунок скорочення витрат по всьому ланцюгу збуту, все більше застосовують різні лотки з гофрованого картону для транспортування свіжих овочів та представлення їх на полицях. Нові санітарні правила в епідеміологічних умовах вимагають фасування овочів та фруктів, тому набуває популярності невеликі за розміром лоточки з гофрованого картону на 0,5 кг, або 1 кг овочів та фруктів. Це особливо привабливо для овочів дрібного розміру часнику, редису, корнішонів, помідорів «черрі», та для різних ягід та фруктів. Конструктори Жидачівського целюлозно-паперового комбінату розробили особливу форму таких лоточків (ще їх називають «пінетки») та передбачили вентиляційні отвори, тому продукція буде у свіжому вигляді. Для зручності транспортування «пінетки» встановлюються у гофролоток, розрахований на 8 або 4 «пінетки». Виготовляється такий комплект з тришарового гофрованого картону. За вимогами замовника може бути бурого кольору, фарбованим або білим. Якщо треба поширити бренд виробника, гофротара виготовляється з кольоровим друком і в цьому допоможуть дизайнери комбінату, які створять поліграфічне оформлення гофротари.

Для кожного виду продукції застосовується різної конфігурації гофротара. Жидачівський комбінат має великий досвід та відпрацьовану технологію виготовлення різновиду гофроящиків, однорядних та двурядних лотків з гофрованого картону. Так, для огірків, помідорів, а також яблук застосовується самозбірний гофроящик вмісткістю від 8-14 кг. Для полуниці є спеціальний гофролоток (професійна назва якого, виріб складної конфігурації).

Технологи Жидачівського комбінату задумалися про гофротару для охолодженої та замороженої продукції і розробили особливу технологію виготовлення вологоміцного картону, з якого виготовляється також вологоміцний гофрокартон та гофротара. Вологоміцна гофротара виробництва Жидачівського комбінату, зберігає форму та цілісність продукції у рефрижераторах на далекі транспортні відстані.

Европейський ринок особливо відноситься до Сертифікації на тільки продукції, а й тари. Тому однією зі значною перевагою Жидачівського комбінату є міжнародний сертифікат відповідності ланцюга постачання FC-COC-804900.

ПАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат» має гнучке виробництво, яке дозволяє розробити та виготовити гофротару потрібної Вам конфігурації, технологи підберуть оптимальний варіант матеріалу, контроль у власній сертифікованій лабораторії забезпечить високу якість продукції. Індивідуальний підхід та швидкі терміни виготовлення будуть запорукою міцної та довготривалої співпраці.

Обсудить в форуме
Материалы по теме