Наши новости RSS

31 марта 2023, 12:32 АПК-Информ: овощи & фрукты

Огірки та яблука дорожчали, коли ціни на помідори, буряки, цибулю та картоплю знижувалися

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Останній тиждень березня поточного року характеризувався кардинальними змінами цінових тенденцій у більшості позицій овочів та фруктів. За словами аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», протягом звітного періоду домінували негативні цінові тенденції, а підвищились ціни тільки у сегментах тепличних огірків та яблук.

Несприятливі погодні умови протягом останнього тижня призвели до зменшення пропозиції огірків із місцевих комбінатів. Представники компаній-імпортерів повідомляли про зменшення обсягів останніх партій завезеної продукції. Навіть на фоні стриманого попиту на тепличні овочі, продавці змогли поступово збільшити відпускні ціни на наявні партії огірків від 10 % до 20 %.

 Позитивні цінові тенденції цього тижня були притаманні й у сегменті яблук, особливо коли мова йшла про продукцію високої якості. За словами виробників, яблук задовільної якості в українських сховищах залишилось не багато. На додачу, якість наявних обсягів продукції продовжує поступово погіршуватись.

Негативні цінові тенденції на ринку України, за результатами звітного періоду, встановилися на ринку томатів. Миттєво, після дострокової відміни заборони на експорт томатів з Туреччині, українські імпортери стрімко збільшили обсяги закупівлі помідорів. На фоні стабільно стриманого попиту та збільшення пропозиції на ринку, продавці були вимушені все частіше йти на поступки покупцям, що дозволяло зберігати й без того низькі темпи збуту тепличних томатів.

Також, протягом звітного періоду, на внутрішньому ринку України, пропозиція буряків, цибулі та картоплі перевищувала  попит з боку покупців. Як результат, у всіх вище згаданих сегментах плодоовочевого ринку встановилися нові негативні цінові тенденції.

Короткострокові прогнози та очікування

За прогнозами експертів проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», найближчим часом на плодоовочевому ринку України не очікується стабілізації цінової ситуації у переважній більшості сегментів що аналізуються. Якщо припустити, які саме тенденції будуть домінуючими протягом найближчого місяця, то з більшою часткою вірогідності це будуть саме позитивні цінові коригування. Традиційно, з завершенням чергового плодоовочевого сезону пропозиція місцевих овочів та фруктів стрімко скорочується, а імпортна продукція, через девальвацію гривні, навряд буде доступнішою на внутрішньому ринку України, ніж минулого року.

Обсудить в форуме
Материалы по теме