Наши новости RSS

7 апреля 2023, 13:00 АПК-Информ: овощи & фрукты

Дорожчали огірки та цибуля, а ціни на томати та капусту дещо знизились

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Квітень місяць поточного року розпочався з чергових змін цінової ситуації відразу у декількох сегментах плодоовочевого ринку, повідомляють аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». При чому, як наголошують експерти, деякі раніше встановленні цінові тенденції укріпилися й у той самий час, на деякі позиції моніторингу, цінники тільки почали змінюватись.

Вже другий тиждень поспіль на внутрішньому ринку України продовжували дорожчати огірки, у першу чергу через брак пропозиції продукції. За словами учасників ринку, несприятливі погодні умови призвели до зменшення вибірок огірків у місцевих теплицях, коли обсяги останніх імпортних партій огірків не повністю задовольняли існуючий попит з боку покупців.

За результатами звітного періоду також зросли ціни й на ріпчасту цибулю, що було пов’язано із дорожчанням останніх партій завезеної продукції з інших країн. За словами операторів, у місцевих сховищах в Україні, цибулі врожаю 2022 року майже не залишилося.

У той самий час на ринку тепличних томатів закріпилися негативні цінові тенденції й продавці продовжували поступово знижувати відпускні ціни на наявні партії продукції. Достатньо стриманий попит з боку покупців  призвів до накопичення певних обсягів помідорів на складах гуртових компаній, де якість продукції стрімко погіршувалась.

Негативні цінові тенденції впродовж поточного тижня були притаманні й сегменту торішньої білоголової капусти, у першу чергу, коли мова йшла про продукцію середньої та низької якості.

Короткострокові прогнози та очікування

За прогнозами експертів проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», останнє зниження цін на капусту врожаю 2022 року явище тимчасове. Традиційно, ця продукція продовжує користуватися стабільним попитом включно до червня місяця, тобто до моменту, коли на ринок надходять перші партії капусти середніх строків дозрівання.

Як і раніше, експерти схиляються до думки, що на плодоовочевому ринку України у найближчій місяць будуть домінувати саме позитивні цінові тенденції. А знижуватись ціни будуть, у першу чергу, на овочі і фрукти середньої та низької якості, подальше зберігання котрих є фізично  неможливим.

Обсудить в форуме
Материалы по теме