Наши новости RSS

14 апреля 2023, 12:47 АПК-Информ: овощи & фрукты

Стрімке здороження імпортних томатів та подальше зниження відпускних цін на столові буряки

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Головні події цього тижня розгорталися в сегменті імпортного томату, повідомляють аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». Так, тільки за тиждень ця продукція подорожчала відразу в 1,5 рази! Нагадаємо, рівно тиждень тому ціни на імпортні тепличні томати в Україні "обвалилися" до 50 грн/кг ($1,37/кг), і продавці не бачили жодних перспектив до їхнього підвищення. Негативний настрій українських імпортерів став головною причиною подорожчання в цьому сегменті,  через останній обвал цін багато постачальників зазнали великих збитків і відмовилися працювати з імпортним томатом цього тижня.

Ще однієї несподіванкою цього тижня стала стабілізація цін на місцеві тепличні огірки. Треба заначити, що відпускні ціни в даному сегменті зростали, ще з кінця березня, проте більшість представників тепличних комбінатів України вирішили не коригувати відпускні ціни на свою продукцію на передодні Великодня. Свою позицію, вони пояснювали спадом торгівельної активності в сегменті тепличних огірків, через значне здороження минулого тижня.

У той же час негативні цінові тенденції в сегменті столових буряків продовжували укріплюватися. Так, за словами продавців, ринок був перенасичений пропозицією цих коренеплодів середньої та низької якості, що в чергове змушувало їх переглядати відпускні ціни в бік зниження.

 Короткострокові прогнози та очікування

За прогнозами експертів проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», стрімке зростання цін в сегменті тепличних томатів явище тимчасове. Відразу після свят попит в цьому сегменті почне знижуватися, а разом з ним і відпускні ціни на цю продукцію. Також, не забором більшість українських тепличних комбінатів планують розпочати сезон місцевих томатів, що також негативно вплине на ціни імпортної продукції. Щодо овочів борщевого набору, то на думку аналітиків, стрімкого зниження в цін в цьому сегменті не слід очікувати, оскільки запаси цих овочів в багатьох господарствах України вже значно вичерпані.

Обсудить в форуме
Материалы по теме