Наши новости RSS

21 апреля 2023, 12:57 АПК-Информ: овощи & фрукты

Капуста, буряк та цибуля прогнозовано дорожчали, коли ціни на тепличні овочі дещо знизились

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Чергові короткострокові прогнози щодо розвитку ситуації на плодоовочевому ринку України від експертів проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» вкотре справдилися. Ще з початку звітного періоду на ринку овочів борщового набору встановились чіткі позитивні цінові тенденції у сегментах капусти білоголової, столових буряків та цибулі. При чому, як стверджують учасники ринку, у більшості випадків зростали саме максимальні ціни у раніше встановлених діапазонах. Виходячи з чого, можна зробити висновки, що за останні 7 днів дорожчала саме якісна плодоовочева продукція, кількість якої в українських фермерів продовжувала стрімко скорочуватись.

Протилежна ситуація цього тижня була зафіксована на ринку тепличних овочів в Україні. Якщо тижнем раніше ціни на тепличні огірки на внутрішньому ринку залишались стабільними а томати навіть додавали у ціни, то з початку поточного тижня – ситуація кардинально змінилась. Як відмітили оператори ринку, у сегментах огірків та помідорів утворились нові негативі цінові тенденції, які мали місце до самого завершення поточного звітного періоду. Головними причинами утворення нових тенденцій на ринку тепличних овочів в Україні експерти вважають, як завершення підготування та святкування Великодня, так ї збільшення пропозиції на ринку огірків із місцевих тепличних комбінатів.

 Короткострокові прогнози та очікування

Щодо появи на ринку України достатніх обсягів тепличних томатів, то учасники ринку дещо змістили попередні прогнозовані строки на початок травня поточного року, причиною чого на їх думку були несприятливі погодні умови протягом останніх декількох тижнів. Після виходу на ринок місцевих комбінатів, напруга на відпускні ціни у цьому сегменті буде поступово згасати.

Також, експерти проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», залишаються при своїх попередніх прогнозах щодо ціноутворення на ринку овочів борщового набору та картоплі у найближчий місяць. На думку аналітиків, домінувати й надалі будуть саме позитивні цінові коливання, виключно через вичерпання запасів овочів борщового набору та картоплі в сховищах місцевих виробників.

Обсудить в форуме
Материалы по теме