новини RSS

25 мая 2018, 10:58 АПК-Информ: овощи & фрукты

Кооперація виробників – це не необхідність, а відкриття нових можливостей – експерт

Об’єднання дрібних фермерів у кооперації не є необхідністю, але відкриває нові можливості для виробників, заявив Олександр Ткачук, директор ТОВ «Агрофірма «Весна-2011», на дев’ятій міжнародній конференції «Ягоди України – 2018: заморозка та свіжий ринок».

«У більшості випадків фермери дуже скептично відносяться до питання «А чи варто об’єднуватись?», - розповідає експерт. – На нашому досвіді ми можемо впевнено сказати, що варто. Коли ми були відокремленими господарствами, найкраще, на що ми могли очікувати, це більш-менш непоганий попит з боку перекупників за не дуже приємними цінами та переробка на зовсім нецікавих умовах співпраці. Двері роздрібних мереж та експорт для нас і зовсім були недосяжними, бо ми не могли запропонувати ані належної якості, ані необхідних об’ємів та регулярність поставок».

Як зауважив О.Ткачук в ході свого виступу, на сьогоднішній день, завдяки об’єднанню 12 господарств, кооператив отримав інвестиції у інфраструктуру, техніку, логістику, маркетинг та у поліпшення передпродажної підготовки.

«Як ситуація з реалізацією виглядає сьогодні? По-перше, ми маємо що запропонувати покупцю, - розказав О.Ткачук, резюмуючи свій виступ. - Крім того, завдяки інвестиціям ми покращили якість продукції та можемо гарантувати безперебійні поставки ягоди не тільки на внутрішній рінок, а й на експорт».

При цьому експерт зазначив, що вже минулого року завдяки кооперації змогли отримати мінімум 20-25% прибутку, чого поодинці досягти було майже неможливо.

Обсудить в форуме
Материалы по теме