Агроновости RSS

3 февраля 2023, 13:25 АПК-Информ: овощи & фрукты

«Золота» цибуля в Україні й продовження зростання цін на моркву

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Протягом звітного періоду на українському ринку продовжували дорожчати ріпчаста цибуля та морква, констатують аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». Інші позиції борщового набору за останні 7 днів реалізовувались за раніше встановленими цінами, а капуста та буряк, навіть дешевшали.

Лідером з точку зору підвищення цін у черговий раз стала цибуля, яка тільки за останній тиждень додала у вартості 11 %. Якщо порівнювати гуртові ціні на цибулю з минулим 2022 роком, то на сьогоднішній день ця продукція вже у 4 рази дорожче ніж у попередньому сезоні.

Як пояснюють ситуацію на ринку цибулі в Україні учасники ринку, то запаси продукції у місцевих виробників майже вичерпані. У той самий час, незначні обсяги імпортної продукції не можуть повністю перекрити потреби покупців. Справа у тому, що у більшості ключових постачальників ріпчастої цибулі з Центральної Азії діють тимчасові обмеження на експорт цього стратегічного для них продукту.

Окрім цибулі, протягом усього звітного тижня в Україні продовжувала дорожчати й морква, яка додала 10 % до попередньої вартості, а у порівнянні з минулим роком морква вже дорожче у 2,2 рази. Українські виробники повідомляють про суттєве скорочення запасів моркви у сховищах, причому якість продукції яка залишилась поступово погіршується.

 Короткострокові прогнози та очікування

Обидва короткострокових прогнози, які зробили аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» минулого тижня – справдилися.

У сегменті тепличних овочів, через стрімке зниження попиту, призупинилося зростання цін, і впродовж поточного тижня продавці реалізували наявні партії томатів та огірків у раніше встановленому діапазоні. У подальшому суттєвих цінових коливань у цьому сегменті ринку експерти не очікують.

Щодо овочів борщового набору, а саме цибулі та моркви, позитивні цінові тенденції, які утримуються вже декілька тижнів поспіль, можуть залишитися незмінними й найближчі 7 днів. За прогнозами аналітиків, на сьогоднішній день відсутні можливості збільшення пропозиції вищезгаданих овочів на внутрішньому ринку України за більш доступними цінами.

Обсудить в форуме
Материалы по теме