Наши новости RSS

23 марта 2022, 12:43 АПК-Информ: овощи & фрукты

Війна зруйнувала попередні плани виробників тепличного редису в Україні

На декілька тижнів раніше ніж у минулому році в Україні стартував новий сезон редису із захищеного ґрунту, повідомляють аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», посилаючись на виробників південних областей України.

Але попереднім планам фермерів заробити на більш скорішому виходу на ринок із першими гуртовими партіями редису не судилося статися. Агресія російської федерації та бойові дії не території України й у південних областях включно, зруйнували усі звичні логістичні ланцюги, що призводить до того факту, що практично увесь врожай тепличного редису доводиться реалізовувати безпосередньо у регіоні вирощування.

На сьогоднішній день українськи виробники пропонують перші партії редису з теплиць, за цінами, які не перевищують 10-15 грн/кг, причому слід зазначити, що дана продукція відрізняється високими якісними показниками. Проте українськи виробники сходяться на думці, що ні низькі відпускні ціни, ні висока якість продукції, за умов зруйнованих бойовими діями традиційних логістичних ланцюгів між основними центрами споживання в країні, не в змозі забезпечити реалізацію усіх наявних обсягів навіть самої раннього редису.

У минулому 2021 році, на гуртових ринках України, перші партії редису почали пропонуватися тільки з другої половини квітня, а діапазон відпускних цін на дану продукцію знаходився у межах 25-30 грн/кг. На додаток, продавці відмічали достатньо високий попит на перші місцеві овочі на українському ринку, що не додавало проблем із реалізацією усіх наявних обсягів редису.

«Враховуючи обсяги виробництва редису у відкритому та захищеному ґрунті у одній Херсонській області в Україні, можливо припустити, що реалізувати весь врожай всередині регіону, навіть у мирні часи, не здається можливим», - коментує ситуацію Олександр Хорев, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». «Саме тому і маємо такі низькі відпускні ціни на перші партії тепличного редису у теперішньому сезоні», - підсумовує експерт.

Обсудить в форуме
Материалы по теме