Наши новости RSS

13 мая 2022, 13:50 АПК-Информ: овощи & фрукты

Раніше звичайного: в Україні завершився сезон торішньої капусти та стрімко знижуються ціни на суницю

 

 

Географія найгарячіших точок станом на 79-й день бойових дій

Війна, розпочата Росією проти України, триває і ситуація в країні залишається дуже напруженою. Другий тиждень травня поточного року запам’ятався подоланням психологічного бар’єру українцями щодо можливих намірів російських окупантів до 9 травня завершити цілу низку жахливих загарбницьких дій проти нашої держави.

З початку поточного тижня агресор щільно атакував Одесу з повітря й до десятка ракет влучали в об’єкти інфраструктури міста, що призвело й до людських втрат.

Щодо інших регіонів України, ситуація впродовж останнього тижня хоч і не загострювалась, але й не була спокійною: місцями у Запорізькій, Донецькій, Луганській, Херсонській та Миколаївській областях України мали місце військові сутички.

На території заводу «Азовсталь» у Маріуполі українські герої продовжують втримувати оборону під шквальним вогнем противника й станом на кінець цього тижня відкидали усі варіанти завершення одного з найдовших локальних протистоянь у цій війні шляхом здачі у полон росіянам.

 

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

До середини поточного тижня підтвердилася попередня інформація щодо завершення сезону торішньої білоголової капусти в Україні. Слід заначити, що у минулому році пропозиція торішньої капусті, хоч й у невеликих обсягах, на внутрішньому ринку була присутня до початку липня. Деякі місцеві виробники взагалі були вимушені утилізувати залишки капусти, яку не встигли реалізувати до вище згаданого періоду.

Теперішня ситуація з пропозицією на українському ринку капусти минулорічного врожаю ускладнилася також стрімким скороченням запасів цієї продукції у сховищах виробників у Польщі – головних зовнішніх постачальників овочів борщового набору до України в цьому сезоні.

У попередні роки нестачу пропозиції торішньої капусти особливо у другій половині сезону вдавалося компенсувати за рахунок постачання овочу і з Білорусі, але наразі про цей напрямок не може бути і мови.

 Військова агресія з боку Росії внесла суттєві корективи у початок нового сезону суниці садової в Україні через те, що розпочався він, в основному, у тепличних господарствах Херсонської області, яка на той час вже була повністю окупована загарбниками. В результаті головними споживачами нашої першої ягоди стали мешканці окупованого Криму та південних областей РФ.

Ситуація у сегменті суниці в Україні кардинально почала змінюватись ще з початку поточного тижня. Сонячна тепла погода сприяла дозріванню ягід у тунельних теплицях й на плантаціях, попередньо вкритих агроволокном у Дніпропетровській, Одеській та Миколаївській областях. Вже ближче до завершення звітного періоду пропозиція суниці у всіх регіонах України суттєво зросла. Гарантувати реалізацію усіх наявних обсягів ягоди продавці могли тільки за умов поступового зниження відпускних цін, які за результатами поточного тижня зменшились більше ніж на третину від показників минулого періоду.

 

Короткострокові прогнози та очікування

На думку експертів, щодо пропозиції торішньої капусти на внутрішньому ринку України у поточному сезоні категорично заявити, що споживачі надалі будуть купувати, й, відповідно, споживати, продукцію врожаю виключно 2022 року на сьогоднішній день неможливо. Конкуренцію можуть скласти поставки минулорічної капусти, що зберігаються у сховищах деяких країн ЄС. Проте навіть імпортна продукція, скоріш за все, буде надходити у невеликих обсягах через завершення сезону реалізації білокачанної капусти в основних країнах-постачальниках. Якість овочів, що залишаються в українських виробників, вже на сьогоднішній день оцінюється нижче середнього і з кожним днем цей показник буде погіршуватися.

У сегменті суниці садової очікувати зміну поточних негативних цінових тенденцій найближчим часом наразі підстав немає. Практично по усій території України спостерігається тепла сонячна погода, що тільки сприятиме більш активному дозріванню врожаю ягід у відкритому ґрунті. Ще одним важливим додатковим фактором на підтримку подальшого збільшення пропозиції місцевої суниці на ринку експерти вважають відсутність нічних заморозків, які раніше традиційно фіксувались у перших числах травня – саме під час активного цвітіння суниці садової, що вирощується у відкритому ґрунті.

Головною проблемою у сегменті суниці в Україні у поточному сезоні є забезпечення переробних підприємств – переважно тих, що займаються заморозкою плодоовочевої продукції – сировиною за помірними цінами, оскільки суттєва частка суниці садової у відкритому ґрунті також вирощується у господарствах на території нині окупованої Херсонський області.

Обсудить в форуме
Материалы по теме